Đukanović neće pozvati mandatara na konsultacije: “Neću da učestvujem u primjeni neustavnog zakona”

“Reakcije domaće i međunarodne stručne javnosti ukazivale su da je riječ o neustavnoj inicijativi. Preciznije, taj zakon je kvalifikovan kao politička namjera da se njime, kao aktom nižeg reda, mijenja Ustav. U potpunosti dijelim takvo stanovište”, rekao je on

Predsjednik države Milo Đukanović kazao je danas da je ukaz o proglašenju izmjena Zakona o predsjedniku potpisao zato što nije želio da radi ono što i parlamentarna većina – da krši Ustav. No, dodao je kako neće učestvovati u primjeni tog akta. To, nadalje, znači da neće pozvati mandatara na konsultacije.

“Reakcije domaće i međunarodne stručne javnosti ukazivale su da je riječ o neustavnoj inicijativi. Preciznije, taj zakon je kvalifikovan kao politička namjera da se njime, kao aktom nižeg reda, mijenja Ustav. U potpunosti dijelim takvo stanovište”, rekao je on.

Takav zaključak se, kako je rekao, nameće i iz izjava onih koji čine parlamentarnu većinu.

“Obratio sam se Venecijanskoj komisiji za mišljenje, imajući u vidu da je nesposobnošću parlamenta Ustavni sud ostao bez kvoruma. Venecijanska komisija je dala jasan stav i preporučila da se zakon ne usvaja dok Ustavni sud ne bude operativan”, podsjetio je on.

On je dodao i da je portparolka EK Ana Pisonero pozvala političke predstavnike u Crnoj Gori da slijede mišljenje VK.

“Uprkos tome, voljom većine izglasane su izmjene Zakona o predsjedniku. Svjestan sam da u uslovima visokih tenzija, povodom destrukcije parlamentarne većine prema državi i ignorisanja autoritativnih međunarodnih institucija, postoje različita očekivanja javnosti kako ću se odrediti prema ponovno izglasanom zakonu. Znam da svoje utemeljenje ima i mišljenje da se iz neprava ne može stvarati pravo”, dodao je.

“NEMAM NAMJERU DA UČESTVUJEM U TOME”

Izuzetno poštuje, kazao je, stavove i emocije građana koji protestuju protiv urušavanja Ustava.

“Pa ipak, donio sam odluku da potpišem ukaz o proglašenju Zakona… Suočen sa izborom da li da na neodgovornost kršenja Ustava odgovorim i sam nepoštovanjem precizne ustavne obaveze, opredijelio sam se da bespogovorno poštujem Ustav. To je moj odnos prema državi. Ne želim da se pridružim onima koji, sa bilo kojim obrazloženjem, rade protiv države. Nema i ne može biti alibija za antiustavno djelovanje. Odgovornost za primjenu ovog neustavnog Zakona snosiće oni koji su ga usvojili. Ja nemam namjeru da učestvujem u tome”, dodao je, piše Portal Analitika.

NEĆE POKRENUTI KONSULTACIJE O NOVOM MANDATARU

Upitan da li će pokrenuti konsultacije o mandataru, kazao je da neće.

“Kazao sam da ne želim da učestvujem u implementaciji neustavnog zakona. Tačka”, naglasio je on.

Za sada procjenjuje da nema uslova za raspuštanje parlamenta.

“U međuvremenu je većina postupala prema svojoj agendi. Bez obzira na upozorenja, donijeli su zakon kojim je urušen Ustav. Oni će ponijeti odgovornost za to, a ja nemam namjeru da učestvujem u tome”, ponovio je on, dodajući kako se intenzivno konsultuje sa stručnjacima po pitanju raspuštanju parlamenta.

Skupština, istakao je, više nije institucija vlasti za primjenu i poštovanje Ustava.

Unutar Demokratske partije socijalista su, kako je rekao, jedinstveni po pitanju protesta “Ima nas”.

“Nema nasilnih demonstracija, imamo građane koji se okupljaju”, poručio je on.

Foto: Predsjednik CG

Idi na VRH

error: Content is protected !!