Eskobar: Skupština da ne pokušava da formira novu vladu na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku

On je rekao da je, u nedostatku potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, donošenje kontroverzne mjere da se ograniče predsjednikova ovlašćenja, uz ignorisanje jasnih savjeta Venecijanske komisije, dodatno narušilo crnogorske demokratske institucije

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, pozvao je Skupštinu da ne pokušava da formira novu vladu prema nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

Eskobar je u intervjuu agenciji MINA kazao da ne vidi kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod tim uslovima, prenosi rtcg.me.

On je rekao da je, u nedostatku potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, donošenje kontroverzne mjere da se ograniče predsjednikova ovlašćenja, uz ignorisanje jasnih savjeta Venecijanske komisije, dodatno narušilo crnogorske demokratske institucije.

“Crna Gora je sada na neistraženoj teritoriji, ali želim da budem jasan i pozovem Skupštinu da ne pokušava da formira novu vladu prema ovom zakonu. Moja je poruka za crnogorske lidere: Nemojte to da radite”, istakao je Eskobar.

On je rekao da bi svaka vlada formirana na taj način i bez Ustavnog suda bila ustavno sumnjiva.

“Moji sastanci ovdje su pokazali da će biti ozbiljnih pitanja njenog legitimiteta unutar Crne Gore i u međunarodnoj zajednici. Obično ne govorim o hipotetičkim stvarima, ali ne vidim kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod ovim uslovima”, kazao je Eskobar.

On je ocijenio da je prvi korak u rješavanju krize ponovno uspostavljanje potpuno funkcionalnog Ustavnog suda.

“Venecijanska komisija je bila jasna i Sjedinjene Države su sa tim potpuno sagalasne. Ako imate dovoljan broj kvalifikovanih kandidata za sudije Ustavnog suda, oni bi trebalo da budu izabrani bez odlaganja”, poručio je Eskobar.

On je kazao da bi taj konkretan korak pokazao spremnost političkih lidera da političke razlike ostave po strani za dobrobit države.

Eskobar je istakao da bi, nakon ponovnog uspostavljanja Ustavnog suda, Crna Gora trebalo da održi prijevremene parlamentarne izbore.

“Od avgusta 2020. pale su dvije vlade, i što smo dalje od izbora to su mandati izabranih zvaničnika sve slabiji. Novi izbori bi obnovili povjerenje građana u vladu i dali jasan mandat koji je potreban ovoj zemlji da prevaziđe krizu i vrati se na put pristupanja Evropskoh uniji”, rekao je Eskobar.

On je upozorio da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj krizi, skoro u kolapsu, i da se približava statusu nefunkcionalne države.

“Trenutna kriza je takva da će neuspjeh da se izađe iz nje dovesti do eskalacije nemira, ugroziti put Crne Gore ka pristupanju EU, oslabiti njene odnose sa saveznicima i destabilizovati njenu ekonomiju”, kazao je Eskobar.

Kako je nave, SAD su zabrinute jer im je potrebna jaka, pouzdana Crna Gora kao partner i NATO saveznik koji može preuzeti važnu ulogu u rješavanju kritičnih regionalnih i evropskih pitanja.

Eskobar je kazao da, nakon što se sastao sa crnogorskim čelnicima i čuo njihova viđenja, osjeća određeni optimizam da će Crna Gora pronaći put naprijed.

“I moja poruka svim crnogorskim liderima je da je sada vrijeme da se nacionalni interesi stave ispred partijskih interesa i da se naprave teški kompromisi potrebni da se zemlja pomjeri i da na najbolji način služi interesima građana Crne Gore. To je ono što očekujemo od rukovodstva naših NATO saveznika”, naveo je Eskobar.

On je kazao da je inicijativa Otvoreni Balkan pitanje o kojem konačno treba da odluče građani Crne Gore, bilo putem referenduma ili preko izabranih zvaničnika sa jasnim mandatom birača.

Eskobar je kazao da podržavaju sve regionalne inicijative ekonomske integracije, ali da ta podrška postoji samo ako su ispunjena dva glavna uslova.

“Prvi je da inicijativa približava zemlje članice Evropi i da nije u sukobu s njihovim evropskim obavezama u okviru Berlinskog procesa ili bilo kojeg drugog procesa koji Evropa vodi. Drugi uslov je da sve zemlje zapadnog Balkana mogu da pristupe toj inicijativi kao punopravne članice”, precizirao je Eskobar.

On je rekao da će, ako bilo koji od ovih uslova ne bude ispunjen, SAD povući svoju podršku Otvorenom Balkanu.

“Međutim, želim da budem jasan: nema potrebe da se o tome odlučuje u ovom momentu. Biće vremena za ozbiljnu raspravu o tom pitanju u budućnosti. Sada moramo hitno da djelujemo na stvari koje Crnu Goru vode u krizu”, zaključio je Eskobar.

Foto: Gabrijel Eskobar (Printscreen/N1)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!