Vlada utvrdila Predlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću

“Propisano je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50 hiljada eura, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)”, saopštio je Kovač na sjednici Vlade

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću koji je, kako je saopšteno, potpuno usaglašen sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je, nakon dužeg vremena, dobijeno mišljenje Evropske komisije i da je ocijenjeno da je taj akt u potpunosti usaglašen sa tekovinama EU.

Kako je kazao, posebna pažnja u Zakonu je posvećena imovinskoj koristi koja stečena djelatnošću kriminalnih organizacija.

“Propisano je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50 hiljada eura, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)”, saopštio je Kovač na sjednici Vlade.

Kako je kazao, u slučaju da procijenjena vrijednost manja od 50 hiljada eura, imovinska korist će biti oduzeta ako je počinilac pravosnažno osuđen za krivično djelo propisano Krivičnim zakonikom.

“Precizirano je u pogledu vremenske odrednice da se od učinioca može oduzeti imovina stečena kriminalnom djelatnošću u periodu deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela”, kazao je Kovač.

Kovaš je, prenosi rtcg.me, je rekao da je zakon snažan korak naprijed u targetiranju nezakonite imovinske koristi.

“Crna Gora mora da započne snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i do sada smo slali snažne poruke u tom pravcu”, naveo je Kovač.

ABAZOVIĆ: KAKO DRŽAVNI SLUŽBENIK MOŽE SA ŠEST MILIONA EURA GARANTUJE KAUCIJU

Premijer Dritan Abazović kazao je da smatra da je Ministarstvo pravde pripremilo dobro zakonsko rješenje i da bi taj akt trebalo da bude razmatran posebnoj sjedniia Skupštine.

“Ovo zakonsko rješenje to zaslužuje i građani treba da znaju kako državni službenik može da sa šest miliona eura garantuje svoju kauciju”, rekao je Abazović.

On je kazao da usvajanjem Zakona završavaju još jednu obavezu koju su na početku mandata obećali građanima, dodajući da očekuje da će to zakonsko rješenje podržati svi poslanici crnogorskog parlamenta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da bi taj predlog zakona trebalo da se nađe na dnevnom redu sjednice Skupštine koja je zakazana za 27. decembar.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković rekao je da bi članovi Vlade trebalo da prisustvuju sjednici i da „svi vide da Vlada, iako je u tehničkom mandatu, ima karakter”.

“Radujem se to će ovaj zakon bude usvojen, a posebno će me radovati kada bude neselektivno primjenjivan”, dodao je Joković.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da to najznačajniji zakon koji je Vlada predložila i da se njime dobija mehanizam koji će “zadati završni udarac mafiji”.

VUKČEVIĆ PREDLOŽEN ZA DRŽAVNOG SEKRETARA

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je predložio i dopunu dnevnog reda u dijelu kadrovskih rješenja da Ilija Vukčević bude državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Podsjetimo Vukčević je bio kandidat za sudiju Ustavnog suda koje Skupština nije izabrala na sjednici u ponedjeljak.

Na početku sjednice premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Monstat zabilježio najmanju nezaposlenost u državi otkat se nezaposlenost mjeri, a po ovoj metodologiji mjeri se od 2005. godine.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković podsjetio je da su dali saglasnost na zapošljavanje 23.000 inostranih radnika.

“Kad bi naši građani htjeli da obavljaju te poslove koje obavljaju ljudi iz inostranstva skoro da ne bi bilo nezaposlenih”, rekao je Joković.

Abazović je kazao i da je za pohvalu to kako se Crna Gora bori sa energetskom krizom i podsjetio da ni naredne godine nećemo imati poskupljenja struje.

Foto: GOV.ME

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!