Wagnerovci šire uticaj i u Srbiji, zna se i s kim kreću u obračun: “I šta sad Zapad ne razumije?!”

Tim centra svoju misiju opisuje kao sprovođenje javne diplomatije, čiji je cilj jačanje i razvijanje prijateljskih odnosa između Rusije i Srbije uz pomoć “meke moći”. “Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacijskim obračunom s ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda”

Paravojna grupa Wagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin, ruski biznismen i bliski saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, objavila je na Telegram kanalu da je u Srbiji oformljen njihov “rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje ‘Orly‘”, piše portal Danas.rs.

“Žurimo da vam predstavimo novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov”, navode na platformi Telegram.

Podsjećaju da su Lisova 2017, “kao rezultat njegovih dobrotvornih aktivnosti, prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij nepriznate Republike Kosovo”.

Tim centra svoju misiju opisuje kao sprovođenje javne diplomatije, čiji je cilj jačanje i razvijanje prijateljskih odnosa između Rusije i Srbije uz pomoć “meke moći”.

“Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacijskim obračunom s ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda”.

Između ostalog, navode u objavi, oni su sa saradnicima iz Srbije i Rusije podigli spomenik “ruskom svetom knezu Aleksandru Nevskom u samom centru Beograda”.

U reakciji na Twitteru, Ivana Stradner, naučna saradnica američke Zaklade za odbranu demokratije i stručnjak za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije, podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci najavila ovakav oblik saradnje između Rusije i Srbije.

“Prije nekoliko mjeseci sam najavila saradnju Rusije i Srbije u području informacione bezbjednosti i ljudi su mi rekli da sam paranoična! No sada se događa saradnja Wagnera i Srbije. Koji dio ove poruke Zapad ne razumije?”, napisala je Stradner na Twitteru, prenosi “Jutarnji list”.

Predstavnici pomenutog rusko-srpskog “kulturnog centra” već su upućivali ozbiljne prijetnje kritičarima režima u Moskvi, piše sarajevska agencija Patria.

“Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu – pravda je neizbježna. I ta pravda je naša”, samo je jedna u nizu prijetnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

Podsjetimo, privatna vojna kompanija Wagner, koja okuplja zloglasne ruske plaćenike, započela je kao zajednički projekat ruske Glavne obavještajne uprave, odnosno vojne obavještajne službe (GRU) i ruskog Ministarstva odbrane. Međutim, vođa Wagnera, Jevgenij Prigožin – poznat i kao “Putinov kuvar” jer je za ruskog predsjednika svojevremeno obavljao poslove cateringa – kasnije se posvađao s ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Godinama je privatna vojna kompanija Wagner obavljala prljave poslove Moskve u istočnoj Ukrajini, Libiji, Siriji i djelovima Afrike, dok je istovremeno Kremlj uvijek službeno poricao bilo kakvu vezu s tom grupom plaćenika, čiji su unajmljeni borci optuženi za masakre i druga kršenja ljudskih prava.

No, sada su grupa Wagner i njeni plaćenici iznenada izašli iz sjene u ukrajinskom ratu, otvoreno su slavljeni u ruskim državnim medijima i hvaljeni kao heroji krvave invazije ruskog predsjednika Putina na Ukrajinu.

PRIGOŽINOVA ŽELJA ZA VLAŠĆU

Međutim, čini se da su Prigožinovi apetiti ipak veći od toga da bude “Putinov čovjek za prljave poslove”.

Naime, Prigožin navodno razmišlja o stvaranju svojevrsnog konzervativnog pokreta koji bi u budućnosti mogao prerasti u političku stranku. To je u skladu s nedavnom procjenom Instituta za ratne studije (ISW) čiji su eksperti procijenili da Prigožinova osobna vojska prvenstveno služi njegovim ličnim političkim ciljevima, a zatim ruskim ratnim naporima u Ukrajini.

“On će vjerovatno nastaviti s naporima za uspostavljanje paralelnih vojnih struktura i formiranje antielitističke kampanje kako bi se učvrstio kao središnja figura ultranacionalističkog proratnog političkog pokreta u Rusiji‘, kazali su iz ISW-a.

Prigožinov će se pokret, pisao je svojevremeno ruski nezavisni portal Meduza, oslanjati na “domoljublje i državnost” te će se baviti stalnom kritikom ruskih zvaničnika i poslovnih ljudi.

Kako navode anonimni Prigožinovi poznanici, njega je inspirisala ekipa utamničenog disidenta Alekseja Navaljnog koji iz zatvora redovno objavljuje istrage o korupciji.

“Prigožin brzo shvata, brzo uči. Može se predstaviti kao osoba iz naroda koja traži ravnopravnost za sve ljude”, rekao je jedan od sagovornika Meduze.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!