Plav: Postavljen kamen temeljac za izgradnju Doma za stare

U Domu starih u Plavu će biti mjesta za 62 korisnika, a procijenjenja vrijednost projekta je oko 2,8 miliona eura. Dom će učiniti zdravstvenu zaštitu korisnicima dostupnom i pružiti im njegu za vrijeme bolesti, obezbijediti radno-okupacione i slične aktivnosti, kao i brojne druge usluge i sadržaj u cilju unapređenja uslova života starijih građana

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović postavili su kamen temeljac za izgradnju Doma za stare u Plavu.

Adrović je kazao da mu je posebno drago što je u prilici da ozvaniči početak izgradnje ovako važnog projekta, kakav je Dom za stare u plavskoj opštini, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Kao što znate, Strategijom koju je usvojila Vlada Crne Gore briga o starijima je jedan od prioriteta. Crna Gora stvara ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje putem institucionalnih i društvenih mehanizama, kojima se podržavaju potencijali starijih da vode kavlitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba”, kazao je Adrović, prenosi portal “Dana”.

Ministar je dodao da u sistemu socijalne zaštite sada imamo pet domova za stare, od kojih su tri otvorena, a iskoristio je priliku da najavi otvaranje Doma za stare u Podgorici, koji će, kako je planirano, zvanično početi sa radom 14. decembra, kao i otvaranje Doma za stare u Nikšiću, koje je planirano u januaru naredne godine.

U Domu starih u Plavu će biti mjesta za 62 korisnika, a procijenjenja vrijednost projekta je oko 2,8 miliona eura. Dom će učiniti zdravstvenu zaštitu korisnicima dostupnom i pružiti im njegu za vrijeme bolesti, obezbijediti radno-okupacione i slične aktivnosti, kao i brojne druge usluge i sadržaj u cilju unapređenja uslova života starijih građana.

“Ovaj projekat je od izuzetne vrijednosti sa više aspekata, a njegovu opravdanost vidimo u brizi i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Imajući u vidu činjenicu da je Plav raseljena opština iz koje se odselio značajan broj građana, koji sada nijesu u prilici da svakodnevno vode brigu o starijim članovima porodice, tu smo prepoznali važnost i značaj izgradnje jednog ovakvog objekta namijenjenog građanima starije životne dobi”, dodao je ministar.

Adrović je kazao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovaj projekat započelo 2019. godine tako što je obezbijeđen glavni građevinski projekat i urađena revizija, a predanim i posvećenim radom i zalaganjem tadašnjeg ministra Kemala Purišića u saradnji sa Opštinom Plav obezbijeđeni su lokacija i komunalno opremanje objekta.

Ministar se zahvalio sadašnjem predsjedniku Opštine Plav Nihadu Canoviću i njegovim saradnicima na korektnoj saradnji i razumijevanju važnosti izgradnje jednog ovakvog objekta, namijenjenog starijim građanima, a u cilju unapređenja socijalne zaštite odraslih i starijih osoba.

Canović je istakao da je opštinsko rukovodstvo istinski posvećeno realizaciji ovog projekta koji će donijeti brojne benefite za lokalno stanovništvo, prvenstveno za osobe starije dobi, da je podrška Opštine bila neupitna i pokazatelj je usmjerenosti na stvarne životne potrebe naših sugrađana.

“Otvaranje ove ustanove značajno je za Plav iz više razloga jer znači otvaranje novih radnih mjesta, ali i dolazak korisnika iz drugih opština koje na svojoj teritoriji nemaju dom za stare. Od izuzetnog je značaja i to što će u ovoj ustanovi za lica starije dobi biti obezbijeđena kompletna njega i zdravstvena zaštita, komforan smještaj, ali i stručna socijalna i psihološka pomoć”, rekao je Canović.

Ministar je posjetio i Centar za socijalni rad i održao sastanak sa predsjednikom Opštine.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!