Šef Pentagona: Ne želimo rat sa Iranom, ali spremni smo da ga okončamo

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brajen navodi da je Sulejmani htio da napadne američke objekte i da tako ubije američke “diplomate, vojnike, mornare, vazduhoplovce i marince”. Slično Pompeu, ni O’Brajen nije preicizirao detalje. On je samo rekao da ima “čvrste dokaze i važne informacije”, uz napomenu da ne može da da više podataka, ali i obećanje da su dokazi jaki

Pentagon (Foto: Printscreen)

Šef Pentagona Mark Esper rekao je da SAD žele da smire tenzije sa Iranom, ali i da je Vašington spreman da okonča bilo koji rat koji započne.

“Mi ne želimo rat sa Iranom, ali spremni smo da ga okončamo”, rekao je prvi čovjek Sekretarijata za odbranu, uz ocjenu da bi Vašington volio da vidi deeskalaciju.

Esper navodi da su obavještajni podaci ukazivali da je Kasem Sulejmani predstavljao neposrednu prijetnju i da je bilo pitanje dana kada bi napao.

I drugi američki zvaničnici saopštili su da je Kasem Sulejmani bio velika prijetnja Amerikancima na Bliskom istoku, ali nisu javno pokazali nijedan dokaz za te tvrdnje, prenosi Glas Amerike.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da je predsjedniku Donaldu Trampu predočeno “bezbroj obavještajnih podataka” bezbjednosnih agencija, prije nego što je donio odluku da se eliminiše Sulejmani.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brajen navodi da je Sulejmani htio da napadne američke objekte i da tako ubije američke “diplomate, vojnike, mornare, vazduhoplovce i marince”. Slično Pompeu, ni O’Brajen nije preicizirao detalje. On je samo rekao da ima “čvrste dokaze i važne informacije”, uz napomenu da ne može da da više podataka, ali i obećanje da su dokazi jaki.

Pompeo je rekao da je napad dronom bio prava odluka, da je sproveden odlično i da je bio u potpunosti legitiman.

“Ne samo da je Sulejmani počinio ono što smo naveli, stotine i hiljade masakra, uništavanje Libana i Iraka, gdje su negirali volju naroda te dvije države na suverenitet, nezavisnost i slobodu. To je sve Sulejmanijevih ruku djelo. Nismo mogli da gledamo kako sprovodi teror u regionu. Stalno se trudio da sa svojim teroristima napravi mrežu sa ciljem da isplanira napade čije bi potencijalne žrtve bilo mnogi Amerikanci”, naveo je Pompeo na konferenciji za novinare.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!