Šta je poznato o novom američkom “nevidljivom” bombarderu B-21 Raider (VIDEO)

Udari velikog dometa mogu biti primarna misija ove letjelice, koja će moći da prikuplja i dijeli obavještajne podatke, koji će pomoći u usmjeravanju njegovog oružja i uništavanju više ciljeva. Ukratko, njen „mozak“ je najvrednija karakteristika letjelice

Novi borbeni avion „stelt“, koji je teško otkriti radarima, moći će da prikuplja obavještajne podatke i da izvrši napade na više ciljeva na neprijateljskoj teritoriji.

Po prvi put u više od 30 godina, američko vazduhoplovstvo predstavlja novi borbeni avion B-21 Raider. Očekuje se da će ovaj „nevidljivi“ avion za radare biti prikazan javnosti u petak.

Strateški bombarder dugog dometa dizajniran je da zamijeni avione B-1 Lancer i B-2 Spirit.

Navodno je iz budžeta Vazduhoplovstva 2010. godine izdvojeno više od 25 milijardi dolara za projektovanje ovog aviona, a na njegovoj proizvodnji je radio Northrop Grumman.

Bombarder B-2 Spiriti, koji se proizvodi 34 godine, bio je avion ispred svoje generacije, napravljen od naprednih materijala koji su ga učinili gotovo „nevidljivim“ za radare, omogućavajući mu da izvršava misije velikog dometa u neprijateljskim okruženjima.

Avioni kao što su B-1 i B-52 imali su mnogo manje šanse da uspiju u takvim misijama.

Neotkriven, B-2 je mogao da uništi mete duboko na neprijateljskoj teritoriji bez ikakvog upozorenja,.

Dakle, po čemu je njegov nasljednik, B-21, poseban?

ŠTA JE NOVINA?

Program za izgradnju aviona bio je strogo povjerljiv i Northrop Grumman je objavio nekoliko detalja o projektu. Prema njihovim riječima, očigledno je da B-21 Raider ima dosta dizajna svog prethodnika, kao što je koncept krila sa ugrađenim motorima i konfiguracija efikasna u izbjegavanju radara. Međutim, prostor za teret, bombe i rakete, skoro je prepolovljen.

Avion nije naročito brz kao prethodnik, ali je znatno jeftiniji, kako za kupovinu tako i za održavanje. Održavanje aviona B-2 bilo je enormno skupo.

Iako je „stelt” tehnologija glavna prednost ovog aviona, nije jedina. Američka vojska pokušava da izgradi moćnu mrežu dalekometnih senzora i platformi za napade koje mogu da prenose velike količine podataka o neprijatelju.

B-21 se uklapa u ovu stratešku mrežu, jer ima mogućnost prikupljanja obavještajnih podataka o neprijatelju ili području i pokretanja napada. Drugim riječima, može da prikuplja i oslanja se na informacije sa prijateljskih aviona, satelita i radara, ali može i da uništi mete.

Udari velikog dometa mogu biti primarna misija ove letjelice, koja će moći da prikuplja i dijeli obavještajne podatke, koji će pomoći u usmjeravanju njegovog oružja i uništavanju više ciljeva. Ukratko, njen „mozak“ je najvrednija karakteristika letjelice.

Letjelicom se može upravljati bez ljudske posade, a moći će da nosi najnovije „nevidljive“ rakete dugog dometa poput projektila JASSM, kao i drugo konvencionalno i nuklearno oružje, piše Al Jazeera.

KINESKA TEHNOLOGIJA

Postoje izvještaji da napredak u razvoju novih radara neće dozvoliti da ova letjelica leti neotkrivena. Kina tvrdi da ima radar koji može da otkrije takve letjelice, međutim, zapadni stručnjaci odbacuju takvu tvrdnju.

Decenijama su nebom dominirali radarski nevidljivi avioni, pa bi sa takvim radarom nestala značajna prednost SAD.

Javno predstavljanje B-21 označava početak godina i godina razvoja i usavršavanja jer će letjelica proći brojna testiranja, prvo na zemlji, a zatim u vazduhu pod različitim uslovima, prije nego što se konačno pridruži američkom vazduhoplovstvu.

Kina je zbog toga ubrzala istraživanja o izgradnji sopstvenih aviona Ksian H-20, kako bi mogla da se takmiči sa vojskom SAD.

Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!