Poplave u Crnoj Gori, najteža situacija u Plavu i Gusinju: Meteorolozi pozivaju na oprez (VIDEO)

“Narednih dana će biti još padavina, sjutra i prekosjutra, posebno sjutra u toku drugog dijela dana i noći, može biti i ozbiljnijih padavina, i uvijek kad su te padavine velike u pitanju, treba voditi računa, jer imamo i bujičnih tokova, i izlivanja manjih riječnih tokova”, rekao je Šef Meteo centra Televizije Vijesti Dušan Pavićević

Velika kiša prethodnih dana poplavila je kuće i puteve na sjeveroistoku Crne Gore.

Nakon velike kiše, Plav je i danas dobrim dijelom pod vodom. Poplavljeno je pet kuća, tri pored Plavskog jezera koje se izlilo, i dvije u selu Brezojevici.

Među njima i kuća i štala Mirsade Šarkinović, koja je morala da zove u pomoć komšije i rođake.

Škole u Plavu danas nisu radile, nego se nastava odvijala onlajn. Pored Plava, najteža situacija je u Gusinju, gdje su porasle rijeke Grnčar i Vruja. Ugroženo je oko 50 domaćinstava i objekata.

Sa druge strane, pao je vodostaj Lima u Beranama, a mašine su vratile rijeku Bistricu u korito, pa je stanje sada pod kontrolom, kazali su Televiziji Vijesti u Službi zaštite i spasavanja Berane.

I stanovnici naselja Riversajd vratili su se u svoje domove, nakon što se povukla voda iz naselja, koje je bilo potpuno poplavljeno.

S druge strane, mještanin obližnjeg naselja Talum Almir Adrović tvrdi da je situacija tamo gora nego juče. Zbog velike kiše, kaže da su se izlile fekalije u 15 kuća, a poplave dodatno prijete. Adrović tvrdi da im se niko nije okrenuo iz beranske opštine. Iz tamošnje Službe zaštite, pak, odgovaraju da su kuće u Talumu sagrađene nelegalno i na manjoj koti od vodostaja Lima i da se zbog toga dešavaju poplave.

Šteta je zabilježena i u Mojkovcu – put koji, pored Bjelojevićke rijeke, vodi ka budućem mojkovačkom skijalištu, značajno je oštećen. Mještani kažu da se rijeka izlila i teče tim putem skoro kilometar i po, pa je voda otkrila i dio cijevi male hidroelektrane izgrađene na rijeci.

Velika kiša napravila je probleme i u okolini Podgorice. Tako je rijeka Zeta potopila most između dva dijela podgoričkog naselja Pričelje i odsjekla više desetina kuća, pa mještani sada ne mogu do grada, osim da pješače prugom.

U Tuzima su najveću štetu pretrpjeli poljoprivrednici.

Meteorolozi pozivaju na oprez i narednih dana.

“Narednih dana će biti još padavina, sjutra i prekosjutra, posebno sjutra u toku drugog dijela dana i noći, može biti i ozbiljnijih padavina, i uvijek kad su te padavine velike u pitanju, treba voditi računa, jer imamo i bujičnih tokova, i izlivanja manjih riječnih tokova”, rekao je Šef Meteo centra Televizije Vijesti Dušan Pavićević.

Iako su trenutne padavine iznad prosjeka, novembar je inače najkišovitiji mjesec, pa nevrijeme nije iznenađenje, kaže Pavićević.

Iznenađenje je ipak činjenica da se iz godine u godinu dešavaju isti problemi zbog velikih kiša, a da se ne radi ništa da se riješe.

Izvor: Vijesti

Idi na VRH
error: Content is protected !!