Eksplozija u selu u Poljskoj: Američki zvaničnik tvrdi da su pale dvije ruske rakete, ima mrtvih

Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali još nije poznat uzrok eksplozije. Radio Lublin kaže da su dvije osobe poginule. Neki poljski mediji javili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ova vijest nije potvrđena. Zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da su pale ruske rakete, prenosi britanski Gardijan. Rojters izvještava da Pentagon “u ovom trenutku ne može da potvrdi izvještaje o dva ruska projektila koji su pali na Poljsku

U selu Prževodov na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice u popodnevnim satima dogodila se eksplozija, a prema prvim informacijama dvije osobe su poginule.

Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali još nije poznat uzrok eksplozije. Radio Lublin kaže da su dvije osobe poginule. Incident se dogodio u 15.40 časova.

Neki poljski mediji javili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ova vijest nije potvrđena.

Rojters je citirao Lukaša Kucija, zaposlenog u obližnjoj vatrogasnoj stanici.

“Vatrogasci su na licu mjesta, nije jasno šta se dogodilo”, rekao je on.

“Dvije zalutale rakete pale su u grad Przevodov u pokrajini Lublin na granici sa Ukrajinom. Udarili su u sušare za žito. Dvije osobe su poginule. Na licu mjesta su policija, tužilaštvo i vojska”, nezvanično je prenio Radio ZET.

“Pojavile su se informacije da je premijer Poljske sazvao hitan bezbjednosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Pševodov, poljski grad 100 km od ukrajinskog grada Lavova. Prijavljeno je da su dvije osobe poginule”, napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

OGLASIO SE ŠAHOVSKI VELEMAJSTOR

Gari Kasparov, bivši svjetski šampion u šahu i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, prokomentarisao je vijest o dvoje poginulih u poljskom selu blizu granice sa Ukrajinom.

“Moramo da sačekamo više informacija, ali iz onoga što se na prvi pogled čini, nemojte ovo nazivati “nesrećom”. Ubijanje Poljaka može biti greška, ali može biti i test. Rusija baca rakete širom Ukrajine, što je jasna bezbjednosna pretnja Poljskoj i NATO-u”, napisao je on na Twitteru i dodao:

“Rusija će reći da je to laž, provokacija, ukrajinski trik, nesreća, itd. Desetak demantija i stotinu laži. Onda će Putin gledati i vidjeti odgovor, kao i poslije obaranja MH17. Da li njegove mete najavljuju odmazdu ili istragu?”

OSTACI OBORENE RAKETE?

Reporter poljskog radija ZET koji je prvobitno pisao da su zalutale ruske rakete pogodile Poljsku, objavio je na Twitteru da su ostaci oborene rakete vjerovatno pogodili istočnu Poljsku.

“Moji izvori u službama kažu da je ono što je pogodilo Prževodov najvjerovatnije ostaci rakete koju su oborile Oružane snage Ukrajine”, napisao je on.

Zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da su pale ruske rakete, prenosi britanski Gardijan.

Rojters izvještava da Pentagon “u ovom trenutku ne može da potvrdi izvještaje o dva ruska projektila koji su pali na Poljsku”.

Visoki zvaničnik Bijele kuće je dalje primijetio da postoji neizvjesnost o tome šta se dogodilo usred izvještaja o zalutalim ruskim projektilima koji su pogodili Poljsku.

MORAVJECKI SAZVAO HITAN SASTANAK

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je hitan sastanak odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu, objavio je portparol vlade Pjotr Miler na Twitteru.

On nije otkrio razlog za sazivanje hitnog sastanka, ali poljski mediji javljaju da je sazvan zbog projektila koji su pali na jedno selo u blizini granice sa Ukrajinom i ubili dvije osobe. SAD tvrde da su to zalutale ruske rakete.

“Molim vas da ne objavljujete nepotvrđene informacije, o tome ćemo razgovarati posle sastanka”, rekao je Miler u kratkoj izjavi poljskim medijima.

Na sastanku sa ministrima je i predsjednik Andžej Duda. Svi oni sjede u Kancelariji za nacionalnu bezbjednost. Sastanku su prisustvovali načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova i uprave Marius Kaminski, načelnik Ministarstva spoljnih poslova Zbignjev Rau, ministar pravde Zbignjev Ziobro, kao i komandant operativnih grana Oružanih snaga i vrhovni komandant policije.

Rusija je u utorak granatirala gradove i energetske objekte širom Ukrajine, uključujući Lavov, grad na zapadu zemlje blizu Poljske.

Podsetimo, danas popodne se dogodio jedan od najjačih ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove. Napadnuti su Kijev, Harkov, Lavov i mnogi drugi gradovi.

“TO SU RUSKE RAKETE”

Artis Pabriks, letonski ministar odbrane, kaže da su to ruske rakete.

“Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalio je rakete koje ne samo da su gađale ukrajinske civile, već su pale i na teritoriju NATO-a u Poljskoj. Letonija u potpunosti stoji uz prijatelje Poljske i osuđuje ovaj zločin”, napisao je on.

Vijest je odmah prokomentarisao i Anton Geraščenko.

“Pojavile su se informacije da je premijer Poljske sazvao hitan bezbjednosni sastanak nakon što su dve ruske rakete navodno pale u Pševodov, poljski grad 100 kilometara od ukrajinskog grada Lavova. Prijavljeno je da su dvije osobe poginule”, napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.

OGLASILI SE ESTONIJA I MAĐARSKA

Estonija je prva evropska zemlja koja je objavila da ruski projektili navodno padaju u Poljsku članicu NATO-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije objavilo je na Twitteru poruku zabrinutosti i solidarnosti.

Mađarski zvaničnici su takođe najavili da će sazvati svoj savjet odbrane, objavio je portparol vlade Zoltan Kovač na Twitteru.

Poljska je članica NATO-a. Član 5 NATO-a nalaže da u slučaju napada na jednu članicu, sve ostale članice moraju da je brane, piše “Blic”.

Foto:Twitter/Visegrád 24

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!