Svjetski uspjeh mladog Sarajlije: Noah Weber na Forbesovoj listi najperspektivnijih mladih Austrijanaca

Noah je mladi preduzetnik i izvršni tehnički direktor Celerisa, firme koja radi na otkrivanju novih lijekova za borbu protiv neizlječivih bolesti pomoću vještačke inteligencije. Školovao se u Sarajevu prije nego što je diplomirao primijenjenu matematiku i magistarirao iz iste oblasti na bečkom Tehničkom univerzitetu. Iako je vrlo mlad, već je radio za nekoliko kompanija, a čak je i predavao na univerzitetima u Austriji

Sarajlija Noah Weber (profesionalno ime) prepoznat je na spisku Forbes 30 najperspektivnijih ispod 30 godina u Austriji zbog rada na otkrivanju novih lijekova za borbu protiv neizlječivih bolesti pomoću vještačke inteligencije, piše Radiosarajevo.ba.

Ovu informaciju preko Facebook profila potvrdio je dr Edhem (Eddie) Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

“Noah je mladi preduzetnik i izvršni tehnički direktor Celerisa, firme koja radi na otkrivanju novih lijekova za borbu protiv neizlječivih bolesti pomoću vještačke inteligencije. Školovao se u Sarajevu prije nego što je diplomirao primijenjenu matematiku i magistarirao iz iste oblasti na bečkom Tehničkom univerzitetu. Iako je vrlo mlad, već je radio za nekoliko kompanija, a čak je i predavao na univerzitetima u Austriji. Trenutno rukovodi studentskim diplomskim i master radovima na bečkom Tehničkom univerzitetu i kreira i ocjenjuje kurseve mašinskog učenja.

Noah je, takođe, bio vrlo uspješan online instruktor na Udemy platformi, a njegove kurseve o mašinskom učenju pohađalo je preko 9.000 ljudi sa izvanrednim recenzijama.

Poznajemo se neko vrijeme i sreo sam ga uživo u Sarajevu ovog ljeta. Ništa osim riječi hvale za njegov intelekt! Očekuje ga velika karijera pa pratite njegov put. Uskoro ćemo s njim snimati podcast u kojem ćete saznati njegov životni put i kako je došao tamo gdje je danas. PS: Možda i saznate njegovo bosanskom ime.

Forbes od 2011. godine objavljuje listu 30 ispod 30 godina na kojoj odaju počast najperspektivnijim profesionalcima mlađim od 30 godina. Na spisku se nalaze oni koji su već postigli nešto izvanredno uprkos godinama. Na listi se nalaze istaknuta imena kao što su osnivač Spotifyja Daniel Ek i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai.

Bravo prijatelju! Bosna i Hercegovina je ponosna na tebe”, napisao je Čustović.

Foto: Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!