FSCG pokrenuo postupak protiv Petrovca, stadion suspendovan: Evo kako klub može da bude kažnjen

“Shodno članu 134 Disciplinskog pravilnika FSCG, pokreće se disciplinski postupak protiv FK Petrovac zbog slabe organizacije i nereda, i zbog vrijeđanja igrača i zvaničnika FK Jezero po osnovu nacionalne, vjerske i etničke pripadnosti od strane navijača FK Petrovac…. čime bi počinio prekršaj iz člana 74 stav 1 i prekršaj iz člana 97 stav 2 u vezi stava 1 Disciplinskog pravilnika FSCG”, piše u saopštenju

Disciplinska komisija FSCG pokrenula je disciplinski postupak protiv Petrovca i tom klubu zabranila igranje mečeva na domaćem terenu do donošenja konačne odluke, objavio je FSCG.

Postupak protiv Petrovca je pokrenut nakon prijave Komisije za takmičenje, pišu “Vijesti”.

“Shodno članu 134 Disciplinskog pravilnika FSCG, pokreće se disciplinski postupak protiv FK Petrovac zbog slabe organizacije i nereda, i zbog vrijeđanja igrača i zvaničnika FK Jezero po osnovu nacionalne, vjerske i etničke pripadnosti od strane navijača FK Petrovac…. čime bi počinio prekršaj iz člana 74 stav 1 i prekršaj iz člana 97 stav 2 u vezi stava 1 Disciplinskog pravilnika FSCG”, piše u saopštenju.

“Suspenduje se igralište FK Petrovac i zabranjuje se odigravanje prvenstvenih utakmica na stadionu „Mitar Mićo Goliš“ u Petrovcu do donošenja konačne Odluke Disciplinske komisije FSCG”, navodi se u objavi na sajtu FSCG.

Na društvenim mrežama kruže snimci na kojima se čuje kako neko sa tribina stadiona u Petrovcu viče ka igračima Jezera i poručuje:

„Ua, Turci, majku vam j…”, „’Ajmo Srbi, j… Turke”.

FK Jezero je objavom na Facebook stranici kluba izrazio “duboko žaljenje zbog toga što smo neposredno pred početak, ali i tokom fudbalske utakmice Petrovac – Jezero, svjedočili scenama za koje smo sigurni da im nije mjesto na sportskim manifestacijama”.

“Svi donosioci odluka bi, shodno svojim ovlašćenjima, morali da daju potreban doprinos da se ovakva, u najmanju ruku nesportska praksa, ne ponavlja.

Naš klub je uvijek bio, ali i danas može da bude primjer svima drugima kako se, bez upliva politike i bilo kojeg drugog neprimjerenog sadržaja, može sportski navijati za svoj klub. Uostalom, zahvaljujući takvoj čistoj i iskrenoj emociji, opstajemo i bilježimo uspjehe sve vrijeme”, navedeno je iz plavskog kluba.

Prema članu 74 stav 1, Petrovac bi mogao da bude kažnjen novčano, zabranom igranja do 12 utakmica na svom igralištu ili svim igralištima određenog područja, odigravanjem do šest utakmica na svom igralištu ili svim igralištima određenog područja bez prisustva publike…

U članu 97 Disciplinskog pravilnika FSCG stav 1 opisane su moguće kazne za svakog “ko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminiše drugog po pitanju rasne (uključujući i boju kože), nacionalne, regionalne, vjerske ili etničke pripadnosti, ističe simbole koji označavaju netrpeljivost, ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande”.

U stavu dva se navodi da su “klubu čiji navijači gestovima ili pisanim transparentima vrijeđaju igrače, klub, savez, fudbalske funkcionere ili gledaoce, po osnovu iz stava 1 ovog člana, ili ističu simbole iz stava 1 ovog člana, izreći će se disciplinska mjera:

– novčana kazna, a u težim slučajevima, uz novčanu kaznu, može se izreći odigravanje do tri utakmice na svom igralištu bez prisustva publike”

“U slučaju ponovljenog prekršaja, klubu će se izreći disciplinska mjera – oduzimanje do devet bodova, odnosno do devet negativnih bodova, a kod počinjenog trećeg i svakog sljedećeg prekršaja vraćanje u niži rang takmičenja ili diskvalifikacija iz daljeg Kup takmičenja”, stoji u članu 97.

“Disciplinske mjere predviđene ovim članom mogu se ublažiti ili se ne izreći, ako su klub, igrači ili zvaničnici kluba dokazali da nisu odgovorni ili da su odgovorni u samo manjoj mjeri za prekršaje iz ovog člana ili ako postoje neke druge olakšavajuće okolnosti, naročito ako su prekršaji počinjeni sa namjerom da bi se igrač ili klub kaznili u skladu sa ovim članom”, stoji u posljednjem stavu člana 97 Disciplinskog pravilnika FSCG.

Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!