SAD: Dvojica državljana Crne Gore i pet državljana Srbije optuženi za prevaru od 16 miliona dolara

Pred Okružnim sudom za sjever Ilinoisa, jedne od 50 američkih država, terete da su aktivirali tuđe firme koje su prethodno ugašene, lažno se predstavljali kao zastupnici ovih kompanija i podnosili zahtjeve za zajmove federalnoj Američkoj agenciji za mala preduzeća (U.S. Small Business Administration), navodi se u optužnici

Pet državljana Srbije i dvojica državljana Crne Gore optuženi su da su prevarili fond za pomoć američkoj privredi tokom pandemije kovida, navodi se na sajtu Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD), piše BBC na srpskom.

Pred Okružnim sudom za sjever Ilinoisa, jedne od 50 američkih država, terete da su aktivirali tuđe firme koje su prethodno ugašene, lažno se predstavljali kao zastupnici ovih kompanija i podnosili zahtjeve za zajmove federalnoj Američkoj agenciji za mala preduzeća (U.S. Small Business Administration), navodi se u optužnici.

Sumnja se da su, preko najmanje 13 firmi, nezakonito stekli najmanje 16 miliona dolara iz državnog budžet SAD.

Iz Američke agencije za mala preduzeća, koja je odobravala zajmove, kažu da „ne mogu da komentarišu tok postupka” u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

„Aktivno sarađujemo sa Kancelarijom generalnog inspektora i drugim institucijama, nadležnim da procesuiraju osumnjičene i zapljene nezakonito stečena sredstva”, dodaju.

BBC novinari nisu uspjeli da stupe u kontakt sa nadležnim tužiocem.

Ročište na kojem optuženi treba da se izjasne o krivici još nije zakazano, prenose lokalni mediji.

Svi optuženi imaju dvojno državljanstvo – američko i srpsko, odnosno crnogorsko.

Sudi im se na federalnom nivou, odnosno po optužbama za krivična djela koja su regulisana saveznim zakonima i važe u svih 50 država.

Za sva krivična djela u vezi sa prevarom i pranjem novca na federalnom nivou, predviđena je maksimalna kazna do 20 godina zatvora, koja se služi u federalnoj ustanovi.

Novčana sredstva bila su dio najvećeg paketa finansijske podrške građanima u istoriji SAD, u vrijednosti od 2,2 milijarde američkih dolara, koji je marta 2020. odobrio tadašnji predsjednik Donald Tramp u martu 2020.

Paket pod nazivom CARES (CARES), osmišljen je kao mjera hitne finansijske pomoći milionima Amerikanaca, koji su zbog pandemije kovida-19 pretrpjeli ekonomski udar.

Ovo je samo jedan od slučajeva koji su otkriveni od maja 2021. godine, kada je Ministarstvo pravde osnovalo radnu grupu za prevenciju i borbu protiv prevara u vezi sa pandemijom kovida-19.

Od tada, za prestupe u vezi sa pandemijom optužene su desetine ljudi, a nekima su već izrečene kazne.

Sredinom septembra ove godine, osnovani su i specijalni timovi za istraživanje prevara u vezi sa novčanim sredstvima iz kovid fondova.

Slučajeve istražuju Kancelarija generalnog inspektora Američke agencije za mala preduzeća, FBI, Odjeljenje za krivične istrage Vojske SAD, organi Poreske uprave i Poštanska inspekcijska služba Amerike.

Foto: Ilustracija (YouTube/Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!