Ilon Mask kupio Twitter za 44 milijarde dolara i otpustio rukovodstvo

Kako Rojters saznaje od izvora upoznatih sa situacijom, Mask je otpustio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šefa za pravna pitanja i politike Vidžaja Gadea

Ilon Mask je u četvrtak uveče zaključio 44 milijarde dolara vrijednu akviziciju Twittera, a prvi potez mu je bio otpuštanje najvišeg rukovodstva te društvene mreže. On je u petak ujutru tvitovao: “Ptica je oslobođena”.

Kako Rojters saznaje od izvora upoznatih sa situacijom, Mask je otpustio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šefa za pravna pitanja i politike Vidžaja Gadea.

Agraval i Segal bili su u Twitterovo sjedištu u San Francisku kada je dogovor sklopljen i ispraćeni su napolje iz poslovnih prostorija, dodali su izvori.

Twitter, Mask i otpušteni direktori nisu odgovorili na Rojtersov upit za komentar.

Mask je dosadašnje čelnike optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih naloga na platformi, kao i da mu nisu pružili jasne argumente oko toga kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom uticajnom društvenom mrežom.

Mask je rekao da na Twitteru želi da porazi „spam botove“, učini javno dostupnima algoritme koji određuju kako će se sadržaj prezentovati korisnicima i da spriječi da platforma postane komora za mržnju i podjele.

On nije ponudio detalje o tome kako će sve to postići i ko će voditi kompaniju. Takođe je najavio i otpuštanja, zbog čega je oko 7.500 Twitterovih zaposlenih zabrinuto za svoju budućnost, piše Rojters.

Ilon Mask je ranije u četvrtak rekao da želi da Twitter postane „najpoštovanija platforma za oglašavanje”, što se tumačilo kao pokušaj sticanja povjerenja oglašivača uoči očekivane kupovine te društvene mreže, pri čemu je poručio i da tom akvizicijom želi „da pomogne čovječanstvu”.

Mask, suosnivač Twittera Džek Dorsi i drugi investitori ranije su sugerisali da žele da udalje tu društvenu mrežu od reklama i prihode stiču pretplatama i drugim sredstvima. Sam Mask je jednom napisao „da mrzi oglašavanje“.

„Postoji mnogo nagađanja zašto sam kupio Twitter i šta mislim o oglašavanju. Većina ih je pogrešna. U osnovi, Twitter želi da bude najpoštovanija platforma za oglašavanje na svijetu koja osnažuje vaš brend i donosi rast kompanijama”, napisao je Mask, najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor kompanije Tesla.

Inače, piše N1, više od 90 odsto prihoda Twittera u drugom kvartalu ove godine došlo je od oglašavanja.

Mask, koji se proglasio „apsolutistom slobodnog govora”, u maju je rekao da bi ukinuo zabranu pristupa Twitteru bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu koji je uklonjen s mreže u prošle godine zbog straha od podsticanja nasilja nakon što su njegovi pobornici upali u Kapitol.

Kako navodi Rojters, Maskova akvizicija Twittera predstavlja vrhunac sage pune obrta, pri čemu se i sumnjalo hoće li taj multimilijarder uspeti da zaključi posao.

Foto: Ilon Mask (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!