Izvještaj EK o Crnoj Gori: Politička nestabilnost, tenzije unutar vladajuće većine, odugovlačenje…

“Što se tiče političkih kriterijuma, nastavljene su političke tenzije, polarizacija, odsustvo konstruktivnog angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgrađivanju konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa, što je dovelo do pada dvije vlade zbog izglasavanja nepovjerenja”, piše u zaključcima izvještaja

Politička nestabilnost, nestabilne vlade i tenzije unutar vladajuće većine, odugovlačenje procesa donošenja odluka i sprovođenje reformi uticali su na pravilno funkcionisanje crnogorskih institucija, jedan je od zaključaka Evropske komisije (EK) u novom izvještaju za Crnu Goru koji će biti predstavljen danas.

“Što se tiče političkih kriterijuma, nastavljene su političke tenzije, polarizacija, odsustvo konstruktivnog angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgrađivanju konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa, što je dovelo do pada dvije vlade zbog izglasavanja nepovjerenja”, piše u zaključcima izvještaja, u koje Vijesti imaju uvid.

Kako je navedeno, na polju borbe protiv organizovanog kriminala postignut je određeni napredak, a dobru ocjena dobijena je za ekonomske kriterijume.

“Crna Gora je dobro napredovala i umjereno je pripremljena u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije. Nakon što je doživjela oštru recesiju 2020. godine, privreda je zabilježila snažan oporavak u 2021. i nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini 2022. pošto je ukidanje kovid19 ograničenja podstaklo i domaću i spoljnu tražnju”, piše u izvještaju.

Oporavak je, kako se dodaje, doveo do rasta prihoda i veoma velikog poboljšanja bilansa budžeta.

“Posljedice ruskog rata protiv Ukrajine do sada su bile ograničene, uprkos veoma značajnom doprinosu ove dvije zemlje crnogorskom turizmu ranije. Vođena rastom globalnih cijena robe, inflacija je značajno porasla. Vlada je usvojila ambiciozan program fiskalnih reformi (nazvan “Evropa sad”) kako bi podržala oporavak nakon pandemije i obezbijedila fiskalne stimulativne mjere koje ublažavaju teret za domaćinstva zbog rasta cena energije i hrane. Eksterni disbalansi su se značajno smanjili zahvaljujući oporavku turizma, dok je stanje na tržištu rada počelo da se poboljšava, čak i ako strukturni problemi i dalje postoje. Bankarski sistem je ostao stabilan, a nekvalitetni krediti nisu značajno porasli u 2022. godini”.

U borbi protiv organizovanog kriminala, Crna Gora ima određeni nivo pripremljenosti, umjereno je pripremljena.

Postignut je, kako je naveeno, određeni napredak u adresiranju prošlogodišnjih preporuka, posebno u pogledu efikasnosti krivičnih istraga.

“Vraćena je puna upotreba specijalnih istražnih mjera. Zakonskim izmjenama uvedene su mjere zaštite od političkog uticaja na imenovanje ili razrješenje direktora policije. Napravljen je registar stvarnog vlasništva. Unaprijeđen je administrativni okvir za vatreno oružje i usvojena je nova strategija za sprječavanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma”.

Podsjeća se da su uhapšene neke ključne ličnosti u organizovanim kriminalnim grupama i registrovana je još jedna zapljena droge.

“Osnovan je prvi zajednički istražni tim sa trećom zemljom. Broj pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala raste. Međutim, potrebno je ojačati evidenciju sudskih odluka o krijumčarenju cigareta i pranju novca, korišćenju finansijskih istraga i kapacitetima za konfiskaciju prihoda stečenih kriminalom. Crna Gora tek treba da riješi neke sistemske nedostatke u njenom sistemu krivičnog pravosuđa, uključujući način na koji se predmeti organizovanog kriminala rješavaju na sudovima. Ovo će zahtijevati oštriju politiku kazni i reviziju korišćenja sporazuma o priznanju krivice u slučajevima organizovanog i teškog kriminala”.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!