Diplome privatne, neakreditovane ustanove u Švajcarskoj gotovo bezvrijedne: Počasna titula koja ne služi na čast

Premijer ne odgovara na to kako njegova Vlada planira da se bori protiv sumnjivih diploma ako on još nije preuzeo odgovornost za događaj u Ženevi – predavanje na univerzitetu koji to nije. Iz Ministarstva za ekonomske poslove, obrazovanje i istraživanja Švajcarske kažu da diplomci Swiss UMEF Univerziteta ne mogu nastaviti školovanje na državnim ustanovama, a teško se i zapošljavaju

Počasni doktorat premijera Dritana Abazovića nije ništa drugo do list papira, što se može zaključiti iz zvaničnog odgovora Ministarstva obrazovanja i nauke Švajcarske, dostavljenog “Vijestima”.

Premijer, međutim, ne odgovara kako njegova Vlada planira da se bori protiv sumnjivih diploma, ako još nije preuzeo odgovornost za događaj u Ženevi – predavanje na univerzitetu koji to nije, ali i na koji način će pokazati građanima da i on treba da snosi posljedice.

Iz Ministarstva za ekonomske poslove, obrazovanje i istraživanja Švajcarske kažu da su diplome Švajcarskog univerziteta za menandžment, ekonomiju i finansije (Swiss UMEF University) u toj zemlji gotovo bezvrijedne.

Diploma te privatne, neakreditovane ustanove nije konkurentna, pa njeni diplomirani studenti ne mogu na osnovu nje nastaviti dalje školovanje na tamošnjim državnim visokoobrazovnim ustanovama, a ne mogu se ni zaposliti u oblastima koje su zakonski regulisane profesije.

Prema zvaničnim odgovorima resora, ova ustanova nema akreditaciju, a ako želi da bude univerzitet, uslove shodno zakonu mora ispuniti do kraja decembra.

”Swiss UMEF Univerzitet je privatna ustanova koja zasada nema akreditaciju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju (Higher Education Act – HEdA). Na saveznom nivou, prema HEdA, institucionalna akreditacija je obavezna za visokoškolske ustanove (javne i privatne), koje žele da koriste rezervisane oznake ‘univerzitet’, ‘univerzitet primijenjenih nauka’, ‘univerzitet za obrazovanje nastavnika’ i izvedene oznake kao što su kao ‘univerzitetski koledž’ ili ‘UAS koledž’. Ovo se takođe odnosi na oznake na jezicima koji nisu švajcarski nacionalni jezici”, stoji u odgovorima, juče dostavljenim “Vijestima”.

Privatne ustanove visokog obrazovanja koje nijesu akreditovane, pojašnjavaju iz švajcarskog Ministarstva, mogu dodjeljivati diplome, ali one gotovo da ne znače ništa za nastavak naučnog rada ili zaposlenje.

”Ove diplome, pak, ne omogućavaju diplomcima da nastave studije u sistemu javnog obrazovanja, ali ni da se zaposle u oblastima regulisanih profesija. Kad su neregulisane profesije u pitanju, poslodavci procjenjuju da li će zaposliti osobe sa diplomama takvih fakulteta”, precizirali su iz Ministarstva za ekonomske poslove, obrazovanje i istraživanja Švajcarske.

I što ćemo sad?

Iz Vlade je u subotu popodne saopšteno da je Abazović održao predavanje, nakon čega mu je Swiss UMEF Univerzitet dodijelio počasni doktorat za liderstvo i doprinos vladavini prava, promociji mira i stabilnosti u regionu.

Nekoliko sati kasnije, reagovao je naučnik Dragan Hajduković, objašnjavajući da se ne radi o univerzitetu već o biznis školi.

Hajduković je tada ocijenio i da “prihvatanje ovako bezvrijednih priznanja nanosi štetu ugledu Crne Gore”.

Abazovićev kabinet, međutim, ne odgovara na pitanja.

Tako smo uskraćeni za odgovore u vezi sa tim da li premijer osjeća odgovornost zbog prihvatanja titule ustanove koja prethodno nije adekvatno provjerena, pa se ispostavilo da titula nema vrijednost, kao i zbog čega nije vratio navodno priznanje, s obzirom na to da dolazi sa ustanove koja se predstavlja kao univerziteta, a nema akrditaciju.

Bez odgovora je ostalo i pitanje kakvu poruku ovaj događaj šalje sa aspekta institucionalne borbe protiv sumnjivih diploma, ali i zbog čega se premijer još nije izvinio građanima zbog trošenja njihovog novca za put do Ženeve.

Izostao je i odgovor na pitanje o načinu na koji će Abazović pokazati da je svjestan moralne odgovornosti, uključujući i ostavku.

Nije odgovoreno ni na pitanje da li je ova situacija dokaz da odgovorni u državi smatraju da je svaka promocija korisna promocija, po cijenu i da šteti ugledu Crne Gore.

Kabinet Abazovića nije odgovorio ni na pitanja u vezi sa troškom delegacije u Ženevi.

Vlasnik ove neakreditovane ustanove iz Ženeve je Džaved Sangdel, koji slične ustanove posjeduje i u Avganistanu, Burkini Faso, Obali Slonovače i Nigeriji.

Prema pisanju medija, to nije jedini njegov biznis, već je i u poslu sa trgovinom cigareta i nekretnina.

Tamošnji mediji su već izvještavali o tome da UMEF nema akreditaciju, a da studenti takve studije plaćaju oko 20.000 eura godišnje.

Bez odgovora o pozivu i potrošenom novcu

Iz Abazovićevog kabineta nijesu odgovorili na čiji su poziv otputovali u Ženevu.

Na fotografiji sa dodjele počasnog doktorata Abazoviću nalazi se i smijenjeni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski.

Iz Kabineta premijera “Vijestima” nije odgovoreno u kojem svojstvu je Jandreoski boravio na ovom događaju, da li je on sa Abazovićem činio Vladinu delegaciju, te da li Jandreoski ima veze sa ovim univerzitetom i ako ima koje.

U platformi koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, a koja se tiče ovog boravka, u sastavu delegacije se pored Abazovićevog, nalaze i imena dva njegova savjetnika za medije Miloša Perišića i Radivoje Koprivica.

Jandreoski je smijenjen početkom avgusta, nezvanično zbog neispunjenja obaveza iz svog programa.

Kabinet predsjednika nije odgovorio na pitanje u vezi sa potrošenim novcem građana za ovo putovanje.

Tina Popović (Vijesti)

Idi na VRH
error: Content is protected !!