SAD: Vidjeli smo konkretne rezultate ANB-a, osigurati da Crna Gora nastavi da se opire ruskom uticaju

“Međutim, vidjeli smo konkretne rezultate iz ANB-a proteklih nedjelja kojima se Rusiji onemogućuje da ima uporište u Crnoj Gori. Moramo da osiguramo da Crna Gora nastavi ovaj snažan napor da se opire malignom ruskom uticaju u zemlji”, navodi se u reagovanju

Sjedinjene Države poručile su u utorak da bi Crna Gora trebalo da nastavi napore da se suprotstavi štetnom ruskom uticaju u zemlji.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše nedavnu odluku Vlade Crne Gore da smijeni vršioca dužnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kenteru, portparol Stejt departmenta rekao je da je to vladina odluka i da SAD to ne komentarišu.

“Međutim, vidjeli smo konkretne rezultate iz ANB-a proteklih nedjelja kojima se Rusiji onemogućuje da ima uporište u Crnoj Gori. Moramo da osiguramo da Crna Gora nastavi ovaj snažan napor da se opire malignom ruskom uticaju u zemlji”, navodi se u reagovanju.

Iz crnogorske Vlade je prošle nedjelje kratko saopšteno da je Kentera smijenjen na telefonskoj sjednici na predlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

Za tu odluku, kako je navedeno, glasalo je 16 članova Vlade, dok je pet bilo protiv. Iz Abazovićevog kabineta je saopšteno da je premijer “u direktnom razgovoru neposredno nakon 2BS foruma, najavio gospodinu Kenteri ovu odluku”.

Smijenjeni šef ANB-a rekao je novinarima na marginama foruma “To be secure” u Budvi da “nekome nije odgovaralo to što je ANB profesionalno radila u prethodnim mjesecima”.

“Nemojte da mislite da ovdje Rusija može bilo što da traži. Ni Rusija, ni Srbija, niti bilo koja zemlja koja ne misli dobro ovoj državi”, rekao je Kentera.

U Crnoj Gori je nedavno sprovedena akcija Agencije za nacionalnu bezbjednost, u saradnji sa međunarodnim partnerima i Specijalnim državnim tužilaštvom, koja je rezultirala hapšenjem dvojice crnogorskih državljana, protjerivanjem šest ruskih diplomata, a uslijedila je i zabrana ulaska za 28 stranaca.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i ANB-a tada su saopštili da su uskratili boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru za 28 stranih državljana koji su radili za interese stranih službi, jer su te osobe, kako je navedeno u saopštenju, indicirane kao “nosioci malignog uticaja sprovedenog za interese stranih službi”.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u intervjuu za Glas Amerike, kazao je da je riječ o djelovanju u korist ruske obavještajne službe.

Predsjednik crnogorske Vlade u tehničkom mandatu je prethodno, na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, smijenio potpredsjednika vlade i ministra odbrane Raška Konjevića sa mjesta koordinatora bezbjednosnih službi.

Foto: YouTube/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!