Đukanović: Crnoj Gori je potrebna odgovorna Vlada, a ne ringe ringe raja politika

“Moja odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu gospodina Lekića je apsolutno u slovu i duhu Ustava. Sada je odgovornost na parlamentu jer je Ustav predvidio da mogu ili predložiti mandatara ili parlamentu da sebi skati mandat nakon čega bih ja raspisao izbore. Dakle, sada je parlament na potezu. Imam na umu da je parlament uskratio legitimitet izvršnoj vlasti”, rekao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas da neće da prejudicira šta će uraditi ako Skupština Crne Gore ne skrati mandat 30. septembra, ali navodi da će njegov potez biti u skladu sa Ustavom.

“Crnoj Gori je potrebna odgovorna Vlada, a ne ringe ringe raja politika”, kazao je Đukanović novinarima u Budvi na konferenciji Američko-jadranske povelje (A5), pišu “Vijesti”.

Upitan da li zbog toga što nema kompletnog Ustavnog suda ne mogu biti održani lokalni izbori, Đukanović je kazao da će lokalni biti održani 23. oktobra.

Đukanović je 20. septembra uputio predsjednici Skupštine, Danijeli Đurović, predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

On je tada poručio da nije mogao da da mandat za sastav nove Vlade lideru Demosa, Miodragu Lekiću.

ODLUKA DA NE PRIHVATIM NEPOTPUNO ZAOKRUŽENU KANDIDATURU LEKIĆA JE APSOLUTNO U SLOVU I DUHU USTAVA

Upitan da li će skratiti mandat Skupštini Crne Gore, ako to 30. septembra ne učini parlament, Đukanović je kazao da će raditi kao i do sada, slijediti tekst i duh Ustava.

“Moja odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu gospodina Lekića je apsolutno u slovu i duhu Ustava. Sada je odgovornost na parlamentu jer je Ustav predvidio da mogu ili predložiti mandatara ili parlamentu da sebi skati mandat nakon čega bih ja raspisao izbore. Dakle, sada je parlament na potezu. Imam na umu da je parlament uskratio legitimitet izvršnoj vlasti. Nakon što je većina u parlamentu propustila priliku da na ustavan način kandiduje mandatara za novu izvršnu vlast, danas je parlament u situaciji da li će skratiti sebi mandat i stvoriti uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora ili će nastaviti kao prethodnih mjesec dana da se bavi malim političkim igricama određenih političkih partija koje su u želji da jedna drugoj naude zaboravili na svoje zajedničku odgovornost prema nacionalnim interesima i time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu, da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu Vladu kojoj je baš taj parlament uskratio legitimitet i da to može da traje u nedogled”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Ustav ne predviđa takvu vrstu neodgovornosti.

“Da ne prejudiciramo, vrijeme je kratko. Predložio sam održavanje sjednice za 30. septembar. Tada ćemo vidjeti da li u parlamentu imamo većinu koja odgovorno brine o nacionalnim interesima. Više puta sam potencirao da je u ovom momentu najvažniji interes Crne Gore da dobije odgovornu i kompetentnu Vladu koja će voditi računa o zaštiti i afirmaciji nacionalnih interesa naše zemlje. Ukazivao sam da tokom protekle dvije godine nažalost nemamo takvu Vladu o čemu najbolje svjedoči činjenica da smo za dvije godine promijenili dvije vlade. Nažalost, tome još ubjedljivije svjedoče učinci, mi danas u Crnoj Gori imamo ozbiljno devastiran sistem, kako sistem javnih finansija , tako ekonomiju, jednako tako dostignuti sistem vladavine prava…Imamo pogrešan međunarodni ugled Crne Gore u svijetu. To nije u interesu bilo koje partije, bilo kog čovjeka koji se bavi politikom, bilo kog građanina”, rekao je on.

Dodaje da, ako želimo da izađemo iz tog nepovoljnog stanja, onda moramo da dođemo do odgovornog upravljanja našom državom.

Upitan kakav može biti njegov sljedeći potez ako parlament ne bude skratio mandat, Đukanović je kazao da se ne bi uzdao šta učesnici političkog života saopštavaju danas, šta noćas, šta sjutra.

“Ostavimo im mogućnost da do 30. septembra bolje sagledaju ono što su njihove odgovornosti u odnosu na nacionalne interese i da tome daju prioritet u odnosu na ringe ringe raja u politici, gledajući kako jedni drugima da naude zaboravljajući da svi zajedno imaju interese prema državi. Što se tiče mog postupanja u toj pretpostavljenoj situaciji mogu reći da će biti apsolutno u skladu sa Ustavom. I ovaj potez nisam povukao sam. Ustav svakako nije savršen i njegovu nesavršenost vidimo kada se suočimo sa konkretnim problemom. Ne samo naš, nego bilo koji Ustav u svijetu ne može predvidjeti sve situacije u kojima se zemlja može naći, dodatno u našim uslovima teško može predvidjeti onu neodgovirnidt na političkoj sceni kakvoj prisustvujemo posljednjih godina. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je kompetentan tim pravnika, specijalista za ustavno pravo koji mi, siguran sam, neće dati da pogriješim ni ako se nađem u toj situaciji. Znate tamo se predviđa mogućnost donošenje ukaza o raspuštanju parlamenta, ali doći ćemo do rješenja koje će poštovati slovo i duh Ustava”, kazao je Đukanović.

ZAŠTO NEMAMO USTAVNI SUD TREBA PITATI ONE KOJI SU SVE RADILI DA NEMAMO FUNKCIONALNI USTAVNI SUD I DA IMAMO POTPUNO DISFUNKCIONALNE INSTITUCIJE DRŽAVE

Upitan da li je realno da se održe lokalni izbori ako nemamo kompletiran Ustavni sud, Đukanović je kazao da te dvije stvari nijesu međusobno uslovljene.

“Dok teče izborni proces posljednja mogućnost za onoga ko se osjeća da su mu povrijeđena izborna prava, nakon što se žali opštinskoj, pa državnoj izbornoj komisiji ima pravo da se žali Ustavnom sudu. Svi bi se mnogo komfornije osjećali da imamo Ustavni sud. Zašto nemamo, treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalni Ustavni sud i da imamo potpuno disfunkcionalne institucije države. Mislim da su to radili i dalje rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država, ne naše države. Interes tih država je da Crna Gora bude disfunkcionalna i da nestane sa puta evropskih integracija”, kazao je Đukanović.

Zapitao je da li sada treba pristati na ono što je očigledna njihova intencija da zbog nepostojanja ove ili one institucije ne možemo da organizujemo izbore.

“Time bi upravo potvrdili njihovu tezu da Crna Gora ne treba da postoji. Ja se nadam da se slažemo da ne. Nadam se da se slažemo da treba da ispunjavamo obaveze koje nalaže Ustav da jednom u četiri godine imamo izbore. Prema tome, mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra. Oni će se održati 23. oktobra. U međuvremenu ćemo raditi da izaberemo makar jednog, dvojicu, nadam se svu četvoricu sudija Ustavnog suda kako bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to ne dogodi, ako strategija destrukcije prevlada, onda ćemo vidjeti da li se neko žalio Ustavnom sudu. Ako se žalio u tom slučaju možemo da sačekamo sa konstituisanjem te opštinske vlasti dok se ne popuni Ustavni sud i ne odluči o validnosti žalbe. Dakle, nećemo dozvoliti da se parališe sistem, što je intencije nekih izvan ove države i kojoj služi jedan broj političkih zvaničnika ove države”, kazao je Đukanović.

Foto: Predsjednik.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!