Oslobođen Hrvat koji se borio u Ukrajini: Prebeg danas stiže u Hrvatsku (VIDEO)

HTV doznaje da se Prebeg osjeća dobro i da ga je vijest da odlazi kući iznenadila i šokirala. U ramenu ima šrapnel, a navodno i povrede nosa, zbog čega će ga dočekati i vozilo Hitne pomoći koje će ga prevesti u KB Dubrav

Rusija i Ukrajina juče su izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljona iz Marijupolja, za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi. Među njima bilo je i deset stranaca, od kojih je jedan i hrvatski državljanin, Vjekoslav Prebeg, piše Index.hr.

On je sa devetoricom drugih stranih državljana avionom već sletio u Saudijsku Arabiju, a objavljen je i snimak.

Prebeg bi danas trebao da stigne u Hrvatsku. U HTV-ovom Dnevniku su javili da se dolazak očekuje u poslijepodnevnim satima.

HTV doznaje da se Prebeg osjeća dobro i da ga je vijest da odlazi kući iznenadila i šokirala. U ramenu ima šrapnel, a navodno i povrede nosa, zbog čega će ga dočekati i vozilo Hitne pomoći koje će ga prevesti u KB Dubravu.

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obavještava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, danas oslobođen te će sjutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i sarađivala s ukrajinskim organima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja“, saopštili su juče iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Prebjeg je zarobljen kod Marijupolja. Optužen da je, kao ukrajinski plaćenik, učestvovao u rušenju vlasti, te mu je prijetila smrtna kazna. U avgustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

“Gardijan” je ranije prenio kako su oslobođeni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Oslobađanje je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, rekao je saudijski zvaničnik.

Idi na VRH
error: Content is protected !!