Učenici iz Murine, Plava i Gusinja suočeni sa problemom: Za srednjoškolce nema prevoza

„Ja imam dvoje djece. Redovni autobusi, ako ih ima u to vrijeme kada djeci odgovara, i ako u njima ima mjesta, naplaćuju im kartu u jednom pravcu tri eura, odnosno šest u dva pravca. To je po jednom djetetu sto osamdeset eura mjesečno, da li je to normalno“, pita Đukić

Učenici iz Murine, Plava i Gusinja, koji pohađaju srednje škole u Beranama i Andrijevici, i ove godine su suočeni sa problemom prevoza i prepušteni rijetkim prolaznim autobusima.

Predstavnik roditelja Momčilo Đukić kazao je Portalu RTCG da je situacija postala neizdrživa i da mnogi od njih djecu ne mogu poslati u školu.

„Ja imam dvoje djece. Redovni autobusi, ako ih ima u to vrijeme kada djeci odgovara, i ako u njima ima mjesta, naplaćuju im kartu u jednom pravcu tri eura, odnosno šest u dva pravca. To je po jednom djetetu sto osamdeset eura mjesečno, da li je to normalno“, pita Đukić.

Prema njegovim riječima, ne postoje tako imućni roditelji koji mogu da svojoj djeci to priušte.

„Uz novac za autobusku kartu potrebno im je dati i da mogu da kupe užinu, makar burek od euro i po, i ništa više. Znate koliko novca za sve to treba?“, pita Đukić.

Učenika koji sa tog područja dolaze na nastavu u Andrijevicu i Berane ima trideset, od čega je najveći dio iz Murine.

Đukić objašnjava da je manji broj djece iz Plava i Gusinja, kao i iz sela Ulotina i Gornje Luge koja pripadaju opštini Andrijevica.

„Djeca nekada sama stopiraju. To je ružno i opasno, posebno ako su ženska djeca u pitanju “, kaže Đukić.

On objašnjava da je od Murine do Berana 45 kilometara u jednom pravcu, i da se neki od roditelja koji imaju automobile izlažu velikom trošku da svakodnevno vode djecu do škole i nazad.

„To je mali broj roditelja. Na kraju, to nije rješenje. Najbolje je se opet sklopi sporazum sa nekim prevoznikom, bilo kojim koga resorno ministartsvo pronađe, i da se organizuje đački autobus“, kaže Đukić.

Prema njegovim riječima, nije poznato zbog čega ne vozi jedan školski kombi koji je dobijen prošle godine, “već stoji parkiran u privatnom dvorištu”.

“Mi smo jutros išli i u Dom učenika i studenata u Beranama, ali su nam kazali da je dom već prebukiran. Izašli su nam u susret koliko su mogli i obezbijedili nam tri mjesta, za učenike iz materijalno najugroženijih porodica. Njih ćemo smjestiti privremno u dom, ali samo na mjesec, dok ne dođu studenti čija su to mjesta”, rekao je Đukić.

On ističe da poslije toga ne zna šta će raditi ni za te, kao ni za sve ostale učenike.

“Moramo pokušati da nađemo neko rješenje, i zato apelujemo na sve koji mogu da pomognu, da nam izađu u susret”, kaže ovaj roditelj.

Problemi sa đačkim prevozom djece iz Murine počeli još u vrijeme dok je funkcionisala beranska kompanija Simon vojaž, koja je do tada držala monopol na đački prevoz u ovom dijelu države.

To je bilo vrijeme kada je najveće autoprevozno preduzeće na sjeveru države još uvijek funkcionisalo. Sa upadanjem u probleme i postepenim ukidanjem najprije lokalnih, a potom i drugih linija, i na kraju sa ulaskom u stečaj, Simon vojaž je napravio potpuni haos u saobraćajnom funkcionisanju između najbližih gradova u ovom dijelu Crne Gore.

Osim djece iz Murine, koja muku muče da se prebace na nastavu u Berane, tu je još i nekoliko desetina učenika iz Rožaja koja takođe dolaze na nastavu u beranske srednje škole.

Takođe, i djeca iz Bijelog Polja koja pohađaju srednju medicinsku školu, koja, osim u Podgorici, postoji samo u Beranama.

Ovih dana pitanje đačkog prevoza na sjeveru ponovo se usložnilo do te mjere da rotditelji djece iz Murine prijete i štrajkom.

“Ili da blokiramo saobraćajnice, ili da ne šaljemo djecu u školu. Treća solucija ne postoji. Nema među nama nijednog roditelja koji može izdvajati toliko novca mjesečno za nesigurni prevoz. Mora se ponovo organizovati đački prevoz, i to je jedino rješenje, Bruka je da ga nema”, kaže Djukić.

Portal RTCG nedavno je pisao o tome kako zbog propasti beranskog autoprevoznog preduzeća Simon vojaž ne postoji autobuski linijski prevoz između gradova na sjeveru pa su, kao i učenici, rijetkim prolaznim autobusima i skupim taksistima prepušteni i svi drugi stanovnici ovog siromašnog regiona.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!