Ðukanović: Srpska i Ruska crkva su alat u rukama Putinove politike, čini mi se da SAD još uvijek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana

“Dakle, ako nema EU-a i SAD-a, doći će neke treće zemlje. Prije svih Rusija. I kao što sam rekao, Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Da skratim priču, čini mi se da SAD još uvijek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, koji je bio protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), tvrdi da je SPC, kao i Ruska pravoslavna crkva, “alat” u rukama politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Kao što znate, mi se mučimo sa takvim ugovorom sa SPC-om. A to što se mučimo sa potpisivanjem takvog sporazuma sa njima opet je refleksija globalnih odnosa o kojima sam govorio. Jer, nažalost, i SPC i Ruska pravoslavna crkva su samo alati ili instrumenti u rukama Putinove politike”, rekao je on u intervju za jerusalemskim Jerusalem Post, prenosi portal podgoričkog Dana.

Ðukanović je, govoreći o sigurnosnim prilikama u Evropi, vanjskopolitičkim ciljevima i rezultatima Crne Gore, odnosima s Izraelom, Palestinom i drugim državama te regije i ličnom političkom angažmanu, kazao da je Crna Gora, uprkos protivljenju Srbije, obnovila nezavisnost, prenosi Tanjug.

“Odlučili smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore. Srbija je bila žestoko protiv toga, ne samo u (Slobodan) Miloševićevo vrijeme, nego i u doba vladavine (Vojislav) Koštunice. No, uspjeli smo, bez ratova, bez nestabilnosti, što nije uobičajeno na Balkanu. Zapravo, to je bio jedini takav primjer. Takođe smo se opredijelili za članstvo u NATO-u. I uspjeli smo i u tome. A u međuvremenu smo realizovali neke vrlo jake investicije. Danas čekamo da postanemo dio Evropske unije i ispred smo ostalih kandidata”, rekao je Ðukanović.

U regionu su, kaže, ostale još neke nedovršene stvari.

“Bosna i Hercegovina je i dalje nefunkcionalna država. Sjeverna Makedonija ostala je u mimoilaženju, najprije sa Grčkom, a sada sa Bugarskom. A Srbija je i dalje u problematičnoj situaciji zbog Kosova. Imali smo manjak pažnje SAD-a. A imali smo i manjak inicijative i odlučnosti sa evropske strane. Uglavnom, nisu bili voljni da preuzmu vodeću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u EU”, rekao je.

“Dakle, ako nema EU-a i SAD-a, doći će neke treće zemlje. Prije svih Rusija. I kao što sam rekao, Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Da skratim priču, čini mi se da SAD još uvijek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana”, zaključio je, prenosi Al Jazeera.

Foto: Predsjednik.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!