Stoltenberg: Računajte na NATO u očuvanju sigurnosti

Na primjer, u okviru naše misije zaštite vazdušnog prostora (air policing), italijanskim i grčkim borbenim avionima nastavljamo da čuvamo vaše nebo. Osim toga, NATO i zemlje članice su iskazale snažnu solidarnost i podršku Crnoj Gori za vrijeme pandemije koronavirusa, pružajući opremu, medicinske zalihe i finansijsku podršku iz Povjereničkog fonda NATO za odgovor na pandemiju i naših zaliha

Pozdravljam doprinos Crne Gore našim stalnim naporima da se zaštite stanovništvo i teritorija NATO, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Stoltenberg se u intervjuu “Vijestima”, između ostalog, osvrnuo na članstvo Crne Gore, prijem dviju nordijskih zemalja, politiku otvorenih vrata, ali i zbog čega se mora istrajati sa podrškom Kijevu.

”Nemoguće je predvidjeti koliko dugo će rat u Ukrajini trajati i koje će biti dugoročne posljedice. Ono što je bitno je da nastavimo da podržavamo Ukrajinu koliko god je to potrebno. Naravno, sva vojna, ekonomska i humanitarna podrška koju pružamo Ukrajini ima visoku cijenu, ali bi cijena nepodržavanja Ukrajine bila daleko veća. To bi značilo nagrađivanje Rusije za napad na suverenu i nezavisnu državu od 40 miliona ljudi”, kazao je on u intervjuu.

Crna Gora je u junu proslavila petu godišnjicu prijema u NATO. Ujedino je prva država koja je pristupila NATO pod Vašim rukvodstvom. Kako ste zadovoljni posvećenošću Crne Gore NATO?

Crna Gora je cijenjena saveznica, koja značajno doprinosi našoj zajedničkoj bezbjednosti, uključujući učešćem trupa u multinacionalnoj borbenoj grupi NATO u Letoniji i našoj mirovnoj misiji na Kosovu – KFOR. Takođe pozdravljam doprinos Crne Gore stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana, kao i njenu povećanu potrošnju na odbranu. Sve to predstavlja konkretan pokazatelj snažne posvećenosti vaše države NATO.

U isto vrijeme, Crna Gora može uvijek da računa na NATO na očuvanju njene bezbjednosti. Na primjer, u okviru naše misije zaštite vazdušnog prostora (air policing), italijanskim i grčkim borbenim avionima nastavljamo da čuvamo vaše nebo. Osim toga, NATO i zemlje članice su iskazale snažnu solidarnost i podršku Crnoj Gori za vrijeme pandemije koronavirusa, pružajući opremu, medicinske zalihe i finansijsku podršku iz Povjereničkog fonda NATO za odgovor na pandemiju i naših zaliha.

Pročitajte kompletan intervju

Foto: Jens Stoltenberg ( NATO/Multimedia Library)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!