Abazović: Ugovor sa SPC može biti potpisan u avgustu

Upitan kako komentariše izjavu Mitropolije crnogorsko primorske da im nijesu prihvatljive izmjene Temeljnog ugovora, Abazović je odgovorio da svako brani svoje stavove

Ugovor države sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) može biti potpisan u avgustu, nakon što svi još jednom dostave mišljenje o tom dokumentu, rekao je premijer Dritan Abazović.

Abazović je novinarima, na pitanje kada se može očekivati potpisivanje Temeljnog ugovora, kazao da će do toga doći nakon što se taj proces zatvori, odnosno nakon što svi još jednom dostave mišljenja.

“Možemo očekivati da to bude početkom avgusta ili u jednom periodu, možda sredinom ili krajem mjeseca. Nijesam siguran kad bi stvarno moglo da se desi, ali to je proces koji je doveden do kraja”, kazao je Abazović.

Upitan kako komentariše izjavu Mitropolije crnogorsko primorske da im nijesu prihvatljive izmjene Temeljnog ugovora, Abazović je odgovorio da svako brani svoje stavove.

Kako je dodao, Vlada Crne Gore ima inkluzivnu priču u vezi sa Temeljnim ugovorom, prenose agenciju MINA “Vijesti”.

Prema riječima Abazovića, komisija nije profunkcionisala zato što su tri člana koje je delegirao predsjednik Crne Gore odustala.

“Sistem švedskog stola ne može da funkcioniše. Što bi bilo da je neko koga je predložio premijer kazao da neće da bude u komisiji, ako je sa druge strane neka profesorica ili neki aktivista”, rekao je Abazović.

On je kazao kako je smatrao da će svako da pređe preko ličnih i građanskih ili vrednosnih animoziteta.

“Imamo obavještenje da će danas od drugih članova komisije napismeno biti dat komentar na temeljni ugovor”, rekao je Abazović.

Na pitanje kako komentariše izjavu mitropolita Joanikija povodom mauzoleja na Lovćenu, Abazović je kazao da poziva sve građane bez obzira na njihovu funkciju da pokušaju da prilagode potrebama Crne Gore pomirenju, toleranciji i razvijanju evropskog duha.

Upitan kako komentariše poruke iz Socijaldemokratske partije da će, ako komisija ne uradi posao, izglasati nepovjerenje Vladi, on je kazao da to nije nikakav problem.

“Neka ne čekaju Temeljni ugovor, niti komisiju, neka odmah preduzmu ono sto misle da treba. Oni se ionako ponašaju kao da nijesu dio tima, nama to ne smeta u radu. Onda bi bilo logično da ne kandiduju svoje ljude za javnu administraciju”, zaključio je Abazović.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!