Amerikanci zaprepašćeni Bakirom Izetbegovićem: “Šokirani smo, pa on je pozvao na rat!” (VIDEO)

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, kazao je Izetbegović

Američka ambasada u BiH u srijedu je oštro osudila izjave čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je indirektno prijetio ratom kada je izjavio da su se Bošnjaci “prebrojali” i svjesni su svoje vojne snage.

U objavi na Twitteru ambasade SAD stoji da su “šokirani i zgroženi” zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića koji su, kako se to moglo predvidjeti, izazvali podjednako neprihvatljivi odgovor Milorada Dodika.

“U 2022. godini građani BiH zaslužuju bolje od lidera koji pozivaju na etničke podjele i potiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na opštem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u evroatlantskoj zajednici naroda. Istinska posvećenost saradnji i kompromisu, a ne implicitnoj prijetnji pribjegavanjem nasilju, potrebni su za rješavanje problema ove zemlje koji se pogoršavaju”, stoji u izjavi.

To je reakcija na Izetbegovićev istup na predizbornoj tribini SDA u mjestu Hadžići pokraj Sarajeva, gdje je izjavio da Bošnjaci imaju pripremljen odgovor “za ne daj Bože”.

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, kazao je Izetbegović.

Iz opozicije su mu odmah odgovorili da neprimjereno huška na rat, a u brojnim reagovanjima političara iz Republike Srpske prevladale su ocjene da to čini samo zbog izbora, prenosi “Jutarnji list”.

Dodik je Izetbegoviću poručio da mora računati s tim da za najgore scenarije i Srba ima dovoljno.

Idi na VRH
error: Content is protected !!