NATO donira Crnoj Gori 3D radarski sistem

Ministarstvo odbrane uputilo je ranije NATO-u zahtjev za ustupanje radara, čija je vrijednost oko 20 miliona eura

Foto: Printscreen

NATO će donirati Crnoj Gori 3D radarski sistem koji će biti instaliran na Bjelasici, saopšteno je “Pobjedi” iz sjedišta Alijanse.

Ministarstvo odbrane uputilo je ranije NATO-u zahtjev za ustupanje radara, čija je vrijednost oko 20 miliona eura, prenosi rtcg.me.

“Možemo potvrditi dodjelu radarskog sistema crnogorskim vlastima. Ovaj važan korak predstavlja još jedan snažan napor da se osigura odbrana i zaštita vazdušnog prostora zemlje, zajedno sa vazdušnim policijskim snagama koje pružaju saveznički avioni iz Grčke i Italije”, kazao je “Pobjedi” zvaničnik Alijanse.

Ovu informaciju najavio je nedavno na sjednici Odbora za bezbjednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

“Sljedeći korak u modernizaciji je nabavka radara. Pošto je to dosta velika investicija, mi smo dobili radar NATO kroz donaciju, a naša obaveza je da izvršimo finansiranje kroz opremanje i uređenje položaja na godišnjem nivou. Na taj način ćemo pokriti one kritične tačke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore s obzirom da NATO već pokriva teritoriju Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredijelili smo se za nabavku radara koji će najvjerovatnije biti postavljen na Bjelasici i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem”, rekao je Dakić na nedavnoj sjednici Odbora za bezbjednost.

Iz Ministarstva odbrane, nijesu juče jasno potvrdili informaciju koju je saopštio Dakić, već su naveli da su razgovori sa NATO u toku.

“Kao jedan od nacionalnih prioriteta je nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore. Ministarstvo odbrane Crne Gore uputilo je zahtjev za ustupanje radara, koji će biti razmatran na NATO Komitetu za investicije. Nakon eventualnog prihvatanja, krenuće se u proces pripreme radara, njegovog transporta i instalacije na teritoriji Crne Gore. Do stavljanja u operativnu upotrebu proces će trajati od 18 do 24 mjeseca”, naveli su iz ministarstva.

Prema nezvaničnim saznanjima “Pobjede”, troškove transporta i instalacije snosiće crnogorska strana, a to bi moglo koštati državu oko četiri miliona eura, što predstavlja značajno manja izdvajanja nego ukoliko bi Crna Gora morala sama da snosi troškove nabavke radarskog sistema.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH