Hrvatski analitičar: Ukrajinci su izigrali Ruse, jedna od najvećih obmana od Drugog svjetskog rata

“Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima. Izgubili su veliki dio teritorije i pitanje je kako će Rusi sada reagovati. Šta će Putin? Ako želi prevladati na tom području, nisu u jednom danu do sada osvajali više nego jedan kilometar, moraće da angažuju veće snage, Ukrajinci rade vrlo dobro, obučavaju se, dobili su pomoć Zapada, rotiraju se, a Rusi to ne rade. Izgubili su hiljade, ali oni (Ukrajinci op.a.) to nadomijeste”, zaključuje hrvatski vojni analitičar

Hrvatski vojni analitičar Ante Kotromanović ocjenjuje da su ukrajinske akcije i njihovo oslobađanje teritorija “briljantne, sjajne i genijalan taktički potez”.

“Ovo je jedna od većih vojnih obmana od Drugog svjetskog rata. Izigrali su ruske snage i ne mogu vjerovati da su Rusi popili ovakvu foru”, ističe Kotromanović.

“Mjesecima se najavljivala ukrajinska ofanziva na jugu, ona nije imala nekog uspjeha, a ona je bila manevar. Ukrajinske snage, što nije uspjelo ni Rusima u šest mjeseci, uspjele su da uđu u prostor koji su Rusi okupirali”, dodaje on.

Na pitanje da li su Ukrajinci, a tako svi tvrde, zaista uspjeli da prevare Ruse na način da su najavljivali ofanzivu na jugu, a onda svim silama udarili na istok zemlje, Kotromanović ističe da su zamaskirali pokrete hiljada vojnika, odigrali pravu igru.

“To znači da su tajno, neprimijećeni noću, u manjim grupama prešli. Nije lako prebaciti stotinak tenkova na takva mjesta. Nije ni slučajno da je Zelenski otpustio visoke zvaničnike zbog sumnje u curenje informacija. Očuvali su tajnost operacije. Rusija se koncentrisala na jug, dovela i korpus s novom tehnikom, a onda je ovo bilo iznenađenje”,  navodi dalje.

Kaže da će ovo Ukrajincima podići moral, a šalje se poruka i Zapadu, piše “Blic”.

“Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima. Izgubili su veliki dio teritorije i pitanje je kako će Rusi sada reagovati. Šta će Putin? Ako želi prevladati na tom području, nisu u jednom danu do sada osvajali više nego jedan kilometar, moraće da angažuju veće snage, Ukrajinci rade vrlo dobro, obučavaju se, dobili su pomoć Zapada, rotiraju se, a Rusi to ne rade. Izgubili su hiljade, ali oni (Ukrajinci op.a.) to nadomijeste”, zaključuje hrvatski vojni analitičar.

Foto: YouTube/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!