Đukanović i Abazović: Zakonitost Temeljnog ugovora prije potpisivanja da utvrde pravni eksperti

U međuvremenu, dodaje se, politički fokus potrebno je usmjeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbjeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a

Prije potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve, njegovu zakonitost i ustavnost razmatraće pravni eksperti Univerziteta i civilnog sektora sa kompetencijama za pravna pitanja.

To piše u zajedničkom saopštenju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Dritana Abazovića, koji su juče imali konsultacije o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC.

Zajednički je ocijenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unaprijedi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende.

“U tom kontekstu, korisnom je ocijenjena ideja da se prije nastavka dalje procedure vezane za Ugovor stručnoj i naučnoj javnosti Crne Gore (predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja) još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbijedi dodatna provjera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom”, piše u zajedničkom saopštenju.

U međuvremenu, dodaje se, politički fokus potrebno je usmjeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbjeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

“Zajednička je ocjena da bi se time pokazao odgovoran odnos države prema podsticaju institucija EU da se efikasnim ispunjavanjem preostalih privremenih mjerila za oblast vladavine prava stvore uslovi za ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa. To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva”, ocijenjeno je na sastanku.

Predsjednik i premijer su se saglasili da, bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u našem društvu, rješenje uvijek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

Takođe, Đukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik, govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuvjerski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je naša država prepoznata širom regiona i Evrope.

Foto: Predsjednik Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!