Spektakl na Pelješkom mostu: Hrvatski superautomobil prvi prešao cio most (VIDEO)

Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić

Pelješki most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, sinoć je svečano otvoren. Tokom cijelog dana organizovane su svečanosti sa dvije strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna. Glavna svečanost počela je u 20.15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je hrvatski superautomobil Rimac Nevera uz spektakularni vatromet prvi prešao cio most.

Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić.

Nevera je krenula s kopnene strane, a automobil Nike Pulića s pelješke.

Za upravljačem je bio glavni inženjer Nevere, Matija Renić, koji na jedinstven način cijeni razmjere inženjerskih izazova koje je trebalo savladati u izgradnji novog mosta, prenosi Index.hr.

“Od samog početka ponosimo se svojim hrvatskim korijenima. Nevera je ime dobila po oluji uz hrvatsku obalu, a sam dizajn našeg prvog modela Concept_One, kao i Nevere inspirisan je oblikom kravate, izvornog hrvatskog proizvoda. Drago nam je vidjeti kako se Hrvatska dalje razvija i raste, stoga smo ponosni što učestvujemo u otvaranju Pelješkog mosta – još jednog projekta koji doprinosi budućnosti ove zemlje”, saopštio je Mate Rimac.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 miliona eura (85 odsto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su mnoge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!