Najstariji sin beranskog muftije, prvi rudarski inženjer iz Berana: Kako je Tufik poginuo pod neobičnim okolnostima

Iako je kao izuzetan kadrovski potencijal u komandi grada formacijski dužio samo pištolj i od strane Vrhovne komande čuvan da svojim iskustvom i obrazovanjem da puni doprinos obnovi grada i zemlje tek po završetku rata, te večeri dobio je interni nalog pretpostavljenog koji je začudio većinu u komandi, da i on sa još jednim drugom hitno krene u “bitku za odbranu grada” sa ostalim borcima koji su se već iste noći vratili živi i zdravi. Svi osim njih dvojice. Poginuo je na ušću Bistrice “od neprijateljskog metka” ispaljenog sa pečičkog groblja. Sa te razdaljine svega dva ispaljena metka zvanično su pogodila baš njega i tog njegovog druga sličnih karakteristika, obrazovanja i partijske perspektive dok su u stroju po mraku koračali sa jedinicom pored Lima

Jedini beranski muftija Adem efendija Softić (1856-1939) sa sinom Tufikom – Tufom u Beranama, sredinom tridesetih godina prošlog vijeka (Foto: Adem Ado Softić)

Tufik – Tufo Softić, po završetku studija na Rudarskom fakultetu u Ljubljani, bio je prvi rudarski inženjer iz Berana.

Rođen je 14. oktobra 1912, a poginuo u Pešcima u noći između 4. i 5. maja 1944. godine. Nakon oslobođenja, 5. maja 1946, posthumno je proglašen za počasnog građanina Pešaca na predlog Panta Mališića.

Najstariji sin beranskog muftije Adem efendije Softića zvanično je poginuo pod, najblaže rečeno, neobičnim okolnostima, „junački – herojski bacajući bombu na neprijateljski bunker prilikom oslobođenja Pešaca“, iako je kao izuzetan kadrovski potencijal u komandi grada formacijski dužio samo pištolj i od strane Vrhovne komande čuvan da svojim iskustvom i obrazovanjem da puni doprinos obnovi grada i zemlje tek po završetku rata. Te večeri dobio je interni nalog pretpostavljenog koji je začudio većinu u komandi, da i on sa još jednim drugom hitno krene u “bitku za odbranu grada” sa ostalim borcima koji su se već iste noći vratili živi i zdravi. Svi osim njih dvojice. Poginuo je na ušću Bistrice “od neprijateljskog metka” ispaljenog sa pečičkog groblja.

Sa te razdaljine svega dva ispaljena metka zvanično su pogodila baš njega i tog njegovog druga sličnih karakteristika, obrazovanja i partijske perspektive dok su u stroju po mraku koračali sa jedinicom pored Lima. Sa groblja u Pešcima do ušća Bistrice u Lim takve pogotke mogao je noću da izvede samo profesionalni snajperista pod uslovom da je imao snajper za noćno gađanje kojim bi, među tridesetak ljudi zbijenih u mraku, mogao naciljati baš one sa najviše škole. Ili je ta dva metka možda ispalio neko iz(a) nihove neposredne blizine, s obzirom da su obojica nakon svega dva pucnja u mraku završili sa metkom u leđima, čime je, uoči samog oslobođenja grada, njihovim pretpostavljenima bez dovoljno škole uklonjena glavna konkurencija i velika prepreka u budućoj posleratnoj karijeri.

Tufik – Tufo Softić (Foto: Adem Ado Softić)

Tufo je došao u Berane tek 1943. godine, po direktivi partije, kako bi u tek oslobođenom gradu organizovao partijske ćelije i svojim iskustvom iz Kosovske Mitrovice gdje je uspješno organizovao i digao rudare na ustanak protiv njemačkog okupatora u rudnicima Trepča i Čabar, da pomogne uspostavljanje antifašističke vlasti u rodnim Beranama. Ispostavilo se da je njegova najveća greška bila to što se vratio u svoj rodni grad, čime je tamošnjim nadređenima pokazao da u Beranama postoje školovaniji, sposobniji, partijski i intelektualno potkovaniji i iskusniji, a samim tim i perspektivniji kadrovi od njih.

Tufov mentalni sklop, vaspitanje, obrazovanje i ljubav prema zavičaju nisu mogli predvidjeti činjenicu da u njegovom rodnom kraju, ni na kojoj strani i ni u kojoj ideologiji, nijedna od tih osobina nikad nije ni bila na cijeni ako iole odskačeš od sredine i remetiš zacrtane lične ciljeve i karijere onih u čijim je rukama bila vlast. Baš kao i onih koji su se, vođeni istim kriterijumima, na suprotnoj strani borili protiv njih kako bi na njihovom mjestu mogli raditi iste stvari. Manipulacija ideološkim, nacionalnim, religijskim i patriotskim osjećanjima širokih narodnih masa samo su sredstva i putevi kojima se ovdje od vajkada dolazilo do istog cilja, obično materijalne prirode.

Naravoučenije:

U sredini u kojoj po bilo kom osnovu odskačeš za glavu od ostalih, ta ti prednost vrlo lako može biti (u)skraćena.

Adem Ado Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!