Dino Ajdarpašić, mladi muzičar iz Luksemburga: „Muzika nije rezervisana za elitu“ (VIDEO)

Primljen je u vojni orkestar u Luksemburgu, i prvi je u tom orkestru sa prostora bivše Jugoslavije. Imao je brojne nastupe sa orkestrom Evropske unije, gostovao na televizijama, nastupao sa orkestrima po Evropi, u Americi, Kanadi, gdje je svirao luksemburškoj dijaspori. Svirao je na koncertu Džona Logana, trostrukog evrovizijskog pobjednika

Dino Ajdarpašić je mladi muzičar iz Luksemburga. Svira trombon i klavir. Završio je muzičku akademiju, a trenutno je na specijalizaciji u Švajcarskoj. Osvajao je zlatne medalje na evropskim takmičenjima, bio đak generacije, a ima svoj pop bend.

Rođen je u Luksemburgu, ali je dobar dio djetinjstva proveo u Rožajama, u porodici svoje majke, gdje je i zavolio muziku.

„Prva inspiracija mi je bio moj rahmetli deda koji je napustio ovaj svijet prije godinu dana. On je je bio veliki čovjek, a i veliki muzičar. Rifat Učo Šutković je svirao mandolinu, a naučio je da svira klavir kad je dolazio kod nas u Luksemburg“, kaže Dino u razgovoru za RTCG.

Ujak Ervin Šutković ga je naučio prve akorde, ali prve prave korake u svijetu muzike načinio je u amaterskom orkestru, u koji ga je majka dovela i rekla da odabere instrument. Odabrao je trombon.

Počeo je da ide na časove u grad Eš, nastavio je, 2018. je odlučio da studira u Lozani.

Trenutno je master studijama.

U međuvremenu je primljen u vojni orkestar u Luksemburgu, i prvi je u tom orkestru sa prostora bivše Jugoslavije.

Imao je brojne nastupe sa orkestrom Evropske unije, gostovao na televizijama, nastupao sa orkestrima po Evropi, u Americi, Kanadi, gdje je svirao luksemburškoj dijaspori.

Svirao je na koncertu Džona Logana, trostrukog evrovizijskog pobjednika.

„Muzika nije rezervisana za elitu i to je mnogo važno za napredak muzike“, kaže Dino.

Veliku podršku je imao od roditelja. Na svaki čas ga je vodila majka Resmija, a otac Suad je, kaže, uvijek bio dobar savjetnik, znao da bude kritičan, što je bilo mnogo važno.

U budućnosti vidi sebe kao profesora u Luksemburgu, a volio bi da bude vanredni profesor u Crnoj Gori.

Foto: Printscreen

Dino Ajdarpašić

📢 Priču o Dinu Ajdarpašiću, muzičaru koji je ponikao u Rožajama a trenutno je na specijalizaciji u Švajcarskoj donosi koleginica Andrijana Kadija koja je sa njim razgovarala u Luksemburgu👇👇👇

Posted by Jutarnji program Dobro Jutro Crna Goro on Sunday, July 24, 2022

Idi na VRH
error: Content is protected !!