Najvrijedniji čovjek u BiH: Osman Duraković radi 20 poslova i ne želi da ide u penziju (VIDEO)

“Nemam pomoćnika. Pomoć mi treba samo kod branja plodova, dok kod kopanja, košenja i sušenja ne”, ispričao je Duraković, naglasivši na početku razgovora da ga svi prepoznaju po nadimku Bili

Osman Duraković Bili iz sela Glavice kod Bugojna proglašen je “najvrijednijim čovjekom u Bosni i Hercegovini” jer radi 20 poslova, a u video intervjuu za YouTube kanal Srednja Bosna Danas otkrio je čime se sve bavi.

Duraković se godinama bavi poljoprivredom, a na svom imanju uzgaja različite vrste voća, ali i cvijeće, i ističe da skoro sve radi sam.

Posjeduje dvije hladnjače i bavi se otkupom plodova maline, kupine, borovnice, pečurki, a pored toga se bavi i proizvodnjom voća i šumskih plodova.

“Nemam pomoćnika. Pomoć mi treba samo kod branja plodova, dok kod kopanja, košenja i sušenja ne”, ispričao je Duraković, naglasivši na početku razgovora da ga svi prepoznaju po nadimku Bili.

Ističe da je “jedini čovjek koji, uprkos 60 navršenih godina, ne priželjkuje penziju”, i da ne prestaje s radom ni zimi.

“25 godina se bavim otkupom. U Bugojnu nije bilo otkupne stanice. Prvi sam pokrenuo posao s hladnjačama i sušarama za voće”, ispričao je, prenosi Klix.ba.

Kaže da svoje radnike isplaćuje svaki dan.

“Znoj se neće osušiti, a da se dnevnica ne isplati. Kad se dobro i redovno plaća ima i radne snage”, dodaje.

Pojasnio je čime se sve bavi pokazavši gdje uzgaja voće i cvijeće, ima svoje mrestilište za ribe, hladnjače, sušare i priznao da sve to uspijeva da stigne uz pomoć kćerke i supruge.

“Kad niko ništa ne radi, ja radim punim kapacitetom”, poručuje Bili Duraković.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!