Liturgija i parastos za ratnog zločinca: SPC u Grblju obilježila dan smrti Draže Mihailovića…

“Dana 17. jula navršava se 76 godina od stradanja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića komandanta Kraljevske vojske u otadžbini”, navodi se u proglasu potomaka vojnika Kraljevske vojske, a koji potpisuje Crkvena opština Grbalj – parohija gornjogrbaljska

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) obilježila je jutros dan smrti osuđenog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta četničkih snaga tokom Drugog svjetskog rata.

U hramu Svete Trojice na Pelinskoj rudini, u Gornjem Grblju, služena je sveta liturgija sa parastosom Mihailoviću, koga su vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) strijeljale 17. jula 1946. godine.

Mihailovića je dva dana ranije Vrhovni sud FNRJ osudio na smrt strijeljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava i oduzimanje cjelokupne imovine, zbog izdaje, saradnje sa okupatorima i ratnih brojnih ratnih zločina koje su počinili četnici kojima je komandovao.

Mihailović je strijeljan u okolini Beograda, a njegov grob do danas nije zvanično poznat.

Presudom suda, srbijanske vlasti rehabilitovale su Mihailovića u maju 2015. godine, svega nekoliko dana nakon obilježavanja sedamdesete godišnjice Dana pobjede nad fažizmom…

“Dana 17. jula navršava se 76 godina od stradanja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića komandanta Kraljevske vojske u otadžbini”, navodi se u proglasu potomaka vojnika Kraljevske vojske, a koji potpisuje Crkvena opština Grbalj – parohija gornjogrbaljska.

Paroh Anđelko Boričić u telefonskom razgovoru kazao je “Vijestima” da ne daje nikakve izjave za medije.

Sveštenik Mijajlo Backović, koji je prethodnih 13 godina bio gornjogrbaljski paroh i služio parastos Mihailoviću, rekao je da se parastos služi svake godine na ovaj dan, dan kada je strijeljan general Mihailović.

“Svi znaju da su Grbljani bili 85 odsto u Kraljevoj vojsci, zato njihovi potomci već dugi niz godina služe ovaj pomen svim svojim precima od kojih za većinu ne znaju ni groba. Crkva se sjeća svih nevino postradalih, ma kojoj strani u ratu da su učestvovali, pa tako na ovaj dan i ovih stradalnika. Crkva ne dijeli žrtve i ne sudi, Bog će svima suditi po djelima njihovim”, kazao je Backović za “Vijesti”.

Izvor: Vijesti

Idi na VRH
error: Content is protected !!