Amel Dedeić: Oduševila me želja i spremnost dijaspore da pomognu Crnoj Gori idejama i kapitalom

Našoj dragoj dijaspori, čijem dolasku se uvijek radujemo, preporučujem da ovog ljeta posjete neke manje poznate predjele u Crnoj Gori, kao što su vidikovac Meandri Ćehotine, Trnovačko jezero, da uživaju u najdužem zip line-u u Crnoj Gori na Pivskom jezeru, te neka od naših seoskih domaćinstava i katuna kojih trenutno ima preko 200. Tu je i veliki broj luksuznih rizorta koji pružaju naveći kvalitet usluge, kao što su Luštica bay, Portonovi, Porto Montenegro, Karisma Resort, a od ove godine i novootvoreno hotel – ostrvo Mamula Island, kazao je Dedeić

Prednost Crne Gore je što na malom prostoru imate mogućnost da u jednom danu doživite nevjerovatne predjele, uživate u bogatim gastronomskim specijalitetima i isprobate brojne adrenalinske aktivnosti u prirodi.

To je, nakon posjete isljenicima iz Crne Gore u Njujorku, Portalu Revija Fokus kazao Amel Dedeić, savjetnik direktorice Nacionalne turističke organizacije.

Kao čovjeka koji se bavi turizmom oduševila me je želja i spremnost da pomogu Crnoj Gori svojim idejama i kapitalom kroz investiranje u izgradnji smještajnih kapaciteta u sjevernim opštinama”, kazao je Dedeić.

On je rekao da dijaspori preporučuje da ovog ljeta posjete neke manje poznate predjele u Crnoj Gori, kao što su vidikovac Meandri Ćehotine, Trnovačko jezero, da uživaju u najdužem zip line-u u Crnoj Gori na Pivskom jezeru, te neka od seoskih domaćinstava i katuna, ali i veliki broj luksuznih rizorta, kao što su Luštica bay, Portonovi, Porto Montenegro, Karisma Resort, hotel – ostrvo Mamula Island…

“Pozivam naše ljude iz SAD da dođu ove godine na odmor u svoju domovinu, gdje su više nego dobrodošli, i da provedu što duže vremena u našoj zemlji jer zaista i te kako ima puno neotkrivenih predjela koje mogu vidjeti i doživjeti”.

Nedavno ste posjetili iseljenike u Njujorku, gdje ste ih upoznali sa turističkom ponudom Crne Gore. Možete li nam reći šta je novo u ponudi u odnosu na prošli period?

– Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je, na poziv Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku, konzula Amera Cikotića, po prvi put zvanično posjetila Njujork povodom Dana nezavisnsti Crne Gore. Tokom boravka u Njujorku predstavili su turističku ponudu i razmijenili mišljenja sa predstavnicima udruženja naše dijaspore i privrednicima koji žive i rade u Njujorku. Ono što me je kao čovjeka koji se bavi turizmom oduševilo jeste njihova želja i spremnost da pomogu Crnoj Gori svojim idejama i kapitalom kroz investiranje u izgradnji smještajnih kapaciteta u sjevernim opštinama Crne Gore. Jedan od projekata koji je u fazi realizacije je turistički kompleks investitora Almira Bekteševića u Gusinju. Riječ je o turističkom kompleksu „Royal etno village” koji će i te kako obogatiti ponudu ne samo Gusinja, već i cjelokupnog područja crnogorskih Prokletija.

Budući turistički kompleks u Gusinju

Kada je u pitanju cjelokupna ponuda Crne Gore, ove godine akcenat smo stavili na luksuzni, aktivni i ruralni turizam. Prednost naše destinacije je što na malom prostoru imate mogućnost da u jednom danu doživite nevjerovatne predjele, uživate u bogatim gastronomskim specijalitetima i isprobate brojne adrenalinske aktivnosti u prirodi. Našoj dragoj dijaspori, čijem dolasku se uvijek radujemo, preporučujem da ovog ljeta posjete neke manje poznate predjele u Crnoj Gori, kao što su vidikovac Meandri Ćehotine, Trnovačko jezero, da uživaju u najdužem zip line-u u Crnoj Gori na Pivskom jezeru, te neka od naših seoskih domaćinstava i katuna kojih trenutno ima preko 200. Tu je i veliki broj luksuznih rizorta koji pružaju naveći kvalitet usluge, kao što su Luštica bay, Portonovi, Porto Montenegro, Karisma Resort, a od ove godine i novootvoreno hotel – ostrvo Mamula Island.

 

 

Osim klasične hotelske, odnosno plažne ponude, akcenat je stavljen i na panoramske rute i pješačke staze u zaleđu primorja. Možete li izdvojiti neke koje smatrate posebno atraktivnim?

– Ukoliko želte da upoznate divlju ljepotu Crne Gore, a nemate puno vremena za  istraživanje svih vrhova, kanjona, vidikovaca, jezera i vodopada, panoramske rute su pravi izbor. Posebno bih preporučio stotine kilometara panoramskih puteva sa prelijepim vidikovcima “Durmitorski prsten”, “Krug oko Korita”, “Kruna Crne Gore”, “More i Visine” i “Između dvije čarobne obale“.

Novina koja će obilježiti ovu turističku sezonu u Tivtu jeste razvoj panoramske rute “Život na Luštici”, kružne ceste od 30 kilometara oko poluostrva Luštica, koja prolazi kroz mnoga slikovita mjesta na poluostrvu s kojih se pruža prekrasan pogled na Boku Kotorsku. Tokom putovanja, osim prekrasnog pogleda na cijeloj ruti, posjetioci će moći da posjete i brojna ruralna područja, farme koje nude lokalne specijalitete, da uživaju u planinarskim i biciklističkim stazama, a moći će da posjete i kulturno-istorijske spomenike i druga atraktivna mjesta poluostrva Luštica.

Našim iseljenicima preporučujem da ne propuste brojne planinarske staze u našim nacionalnim parkovima. Ovom prilikom ću izdvojiti samo neke od njih: kružna staza koja vodi obodom Crnog jezera i dugačka je oko četiri kilometra, staza Dobri do – Škrčko ždrijelo – Prutaš – Škrčka jezera dužine oko 14 kilometara, kružna staza oko Biogradskog jezera dužine 3,3 kilometra, kružna tura do Kuka dužine 14 kilometara, staza Grebaja – Volušnica – Popadija – Trojan – Gerbaja dužine oko 16 kilometara, kao i staze na području Sinjajevine i Komova. Preporučio bih i Top pet biciklističkih ruta: Slano i slatko, Otkrića na Sjeveru, Čarobni istok, Beskrajni pejzaži i Priče pokraj vode.

Turistička ponuda Crne Gore je raznovrsna, čime sa malo zemalja može pohvaliti. Koje biste destinacije i sadržaje ponudili i u kontinentalnom, odnosno središnjem i sjevernom dijelu države?

– Na vaše pitanje nije lako odgovoriti jer toliko je toga lijepog u Crnoj Gori što bi trebalo posjetiti. Ovom prilikom preporučiću nekoliko lokacija, koje po mom mišljenju zavređuju posebnu pažnju i u kojima mogu uživati ovog ljeta.

Ada Bojana i Velika plaža, gdje su ljudi opušteni, smješteni u drvenim ribarskim kućicama na rijeci Bojani koja se ovdje uliva u more. Moja preporuka je i kitesurfing na Velikoj plaži (13 kilometara) koja podsjeća na pustinjske dine.

Boka Kotorska – ko doživi mir jutra u Boki, bonacu popodneva nakon najboljeg ribljeg ručka i zalaske sunca uz talase, taj se božanstvenom zalivu vraća već prvom prilikom. Herceg Novi, Perast, Kotor, Tivat… Teško se odlučiti koji je ljepši. Svaki grad na svoj način priča svoju bokešku autentičnu priču i čuva svoje srednjovjekovne ulice koje i dalje pišu istoriju.

Lipska pećina, koja se nalazi u neposrednoj blizini Cetinja. Riječ je o čudesnoj galeriji podzemnih dvorana, izuzetne speleološke vrijednosti, gdje je temperatura uvijek između 8 i12 stepeni Celzijusa.

Crna Gora je poznata i po dugoj tradiciji proizvodnje vina. Oblast Crmnice, u blizini Skadarskog jezera, je najpoznatiji vinogradarski kraj. Male porodične vinarije predstavljaju najbolju priliku za degustaciju vina od autohtonih sorti grožđa, uživanje u nacionalnim specijalitetima i prirodnim ljepotama, u autentičnom seoskom ambijentu.

Plavsko jezero, drugo po veličini jezero na teritoriji bivše Jugoslavije, koje se zimi zaledi i postaje veliko klizalište. Ljeti se ugrije do 22 stepena zbog čega turisti mogu da uživaju u kupanju i drugim vrstama vodenih rekreacija kao što su veslanje, jedrenje i krstarenje na kanuu i kajaku. Pored prirodne ljepote jezera  vjeruje se da njegova voda ima ljekovita svojstva.

Jedinstvenu ponudu nudi i Gusinje sa svojim Ali-pašinim izvorima. Izvori su dobili ime po Ali-paši Šabanagiću, čuvenoj istorijskoj ličnosti iz 19. vijeka i vjekovima predstavljaju simbol ovog grada. Posebna atrakcija koja privlači veliki broj turista u Gusinju je i Oko skakavice, sa vodopadom visokim 15 metara, kao i kanjon Grlje koji ima više vodopada visokih i do 25 metara.

Kada je u pitanju krajni sjeveroistok Crne Gore, Rožaje sa svojim planinama Hajlom, Štedimom, Rusolijom i turističkim selom Bandžovom nudi turistima brojne pješačke i biciklističke staze. Hajla sa svojom visinom i pozicijom predstavlja jednu od najinteresantnijih pješačkih tura u kojima se može uživati tokom ljeta. Kao najsjeverniji dio Prokletija, Hajla je raznolika planina koja pruža širok spektar mogućnosti za različite ljubitelje prirode, tako da može ispuniti očekivanja svima, od početnika do profesionalaca.

Crna Gora je prepoznata i po brojnim festivala i kulturnim događajima. Da li se ove godine, nakon ograničenja zbog kovid krize, očekuje veća posjeta?

– Ovog ljeta pripremili smo bogat program kulturnih dešavanja, ali i neke nove manifestacije za koje očekujemo da će privući veliki broj gostiju iz Evrope i cijelog svijeta. Kako je Crna Gora prepoznata kao TOP destinacija za dobar provod i zabavu, vjerujem da će svi koji dođu u Crnu Goru ovog ljeta uživati. Naime, najpopularniji ljetnji festival Sea Dance biće održan od 26. do 28. avgusta u tirkiznoj uvali plaže Buljarica, uz neke od najpoznatijih svjetskih i regionalnih muzičkih zvijezda. Za sada ga predvode evrovizijski fenomeni Kalush Orchestra – pobjednici Evrovizije, i Konstrakta, kao i vodeća regionalna senzacija Dubioza Kolektiv. Tu je i novi muzički festival The Hype koji će se održati od 19. do 21. avgusta u Herceg Novom i tom prilikom okupiti elitu regionalne muzičke scene. U gradu sunca, mora i tradicionalno dobrog provoda na bini HYPE-a naći će se Gibonni, Bajaga i instruktori, Who See, Hladno pivo, TBF i Silente, Dr Nele Karajlić i drugi. Pored navedenih koncerata, tokom svih dana festivala turiste očekuju i dnevne žurke na plaži. U Baru će se svakog petka od 16. jula do 6. avgusta održavati poznata muzička manifestacija za sve ljubitelje raznih žanrova sa izvođačima iz Crne Gore i bivših YU republika, dok će Budva biti centar kulture i zabave, gdje će se tokom ljetnjih mjeseci održati i kulturna manifestacija „Grad teatar”.

S obzirom na to da je špic ljetnje sezone, kakva je situacija sa smještanim kapacitetima i sa cijenama usluga?

– Smještajni kapaciteti u Crnoj Gori se iz godine u godinu unapređuju, a cijene su pristupačne i odgovaraju različitim platežnim mogućnostima. Cijene u hotelima su uglavnom na nivou prošlogodišnjih i kreću se od 20-30 eura u Baru i Ulcinju, Herceg Novom, Tivtu i Budvi, dok se u Kotoru hotelski smještaj može naći po cijeni već od 50 eura. I u hotelima na sjeveru cijene su slične i noćenje sa doručkom u hotelima sa 3 i 4 zvjezdice moguće je naći po cijeni od 30 eura. Mnogi hoteli pružaju brojne povoljnosti, pa između ostalog i popuste za djecu do 14 godina, besplatan boravak za djecu do četiri godine, popuste prema dužini rezervacije, besplatno korišćenje mobilijara i slično.

Privatni smeštaj kategorizovan je u skladu sa propisanim standardima i, primjera radi, apartman za četvoročlanu porodicu moguće je iznajmiti po cijeni već od 40 eura. Što se tiče cijena u restoranima, cijene su takođe prihvatljive i pristupačne. Tako ručak za četvoročlanu porodicu se može naći već od 16 eura u Herceg Novom, Tivtu i Kotoru, 25 eura u Baru, 40 eura u Ulcinju, 20 eura u Kolašinu, 22 eura u Rožajama i 40 eura na Žabljaku.

Vjerujem da će vaše čitaoce posebno interesovati i cijene ležaljki u Crnoj Gori. Iznajmljivanje kompleta ležaljki sa suncobranom uglavnom je moguće iznajmiti po cijeni od 10 eura, a ono što je važno je da je 50 odsto svih plaža i kupališta u Crnoj Gori, izuzev hotelskih, oslobođeno od plažnog mobilijara, pa tako gosti koji ne žele da iznajme ležaljku i suncobran mogu uživati u dijelu plaže bez plažnog mobilijara. Takođe, od 17 časova na crnogroskim plažama korišćenje plažnog mobilijara je u potpunosti besplatno.

Da li je šta rađeno na planu poboljšanja putne infrastrukture?

– Bilo da se turisti odluče da provedu odmor u centralnoj, južnoj ili sjevernoj regiji Crne Gore, zahvaljujući značajnim ulaganjima tokom prethodne godine, poboljšana je putna infrastruktura, kao i saobraćajna i turistička signalizacija. Izgradnja prve dionice auto-puta u Crnoj Gori Smokovac – Mateševo privedena je kraju i 13. jula, na Dan državnosti, puštena je u saobraćaj, što će u značajnoj mjeri olakšati putovanje turistima kroz Crnu Goru, pa će tako za svega 25 minuta iz centralnog dijela Crne Gore moći da posjete atraktivne predjele sjeverne regije.

Takođe, uspostaviće se kvalitetnija veza sjevernih opština (Kolašin, Berane, Andrijevica, Plav, Gusinje, Petnjica, Rožaje) sa auto-putem otvaranjem regionalnog puta Berane-Lubnice-Jezerine-Kolašin. Skratiće se dužina puta za četrdesetak kilometara, i sa sadašnjih oko sat i po vožnje do Kolašina će biti potrebno oko pola sata.

Da li je planirana izgradnja novih luksuznih objekata za smještaj turista?

– Turistička ponuda Crne Gore se iz godine u godinu unapređuje, kako izgradnjom hotela visoke kategorije, tako i diverzifikacijom turističke ponude. Da je Crna Gora atraktivna turistička destinacija potvrđuje i to što su mnogi svjetski hotelski brendovi, kao što su Hilton, Regent, Falkensteiner, Iberostar, Chedi, One & Only, Best Western i dr. otvorili svoje hotele u našoj zemlji. Pored Mamula Island, ono što je obilježilo 2022. godinu kada je u pitanju ponuda lukusuznog odmora je izgradnja novog butik hotela La Fleur sa 5 zvjezdica u Tivtu. Takođe, na sjeveru Crne Gore se trenutno gradi značajan broj hotela visoke kategorije, konkretno u Kolašinu se gradi sedam luksuznih hotela sa 4 i 5 zvjezdica, koji će svojim sadržajima obogatiti turističku ponudu ovog grada. Ovom prilikom čitaocima bih preporučio da posjete i turistički kompleks Jela Natural Resort u Rožajama, koji je značajno podigao kvalitet turističke ponude grada na Hajli, ali i rizort Stara Čaršija u Baru, koji na najlepši način oslikava gostoprimstvo i gastronomiju našeg podneblja.

Svetlana Peruničić

Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Fokuspress.com

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!