Tramp podsticao pristalice da napadnu Kapitol: “Budite tamo, biće divlje”

Napad je počinjen poslije marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trampa uz, između ostalog, i povike: “Objesite Majka Pensa” – u trenucima dok je Pens (tadašnji potpredsjednik) predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bajdenova pobjeda

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp podstakao je masu pristalica da napadnu Kapitol u posljednjem pokušaju da se održi na vlasti u trenutku dok je Kongres potvrđivao njegov izborni poraz.

To je jedan od zaključaka sedmog pretresa odbora Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad u zdanje Kongresa 6. januara 2021., prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tokom pretresa članovi odbora su ukazali i da je Tramp pokušao da kontaktira jednog od svjedoka koji još nije prisustvovao pretresima – ne otkrivši njegov identitet, prenosi Glas Amerike.

Ta osoba nije odgovorila na poziv, već je, kako se navodi, kontaktirala svog pravnog zastupnika, dok je kongresni istražni odbor Predstavničkog doma o tome obavijestio Sekretarijat za pravosuđe.

Trampov tvit je mobilisao krajnje desničarske ekstremiste da se okupe u Vašingtonu na dan prošlogodišnjih nereda u Kapitolu, zaključuje se u istrazi Kongresa.

On je objavio tvit nakon “najluđeg sastanka Trampovog predsjedništva”, rekao je poslanik na panelu, prenosi BBC.

Tadašnji predsjednik je nastavio sa okupljanjem pristalica iako su mu njegovi saradnici u više navrata govorili da je pošteno izgubio na izborima 2020. od Džozefa Bajdena.

Nekoliko sati prije saslušanja, Tramp, republikanac, odbacio je komisiju Predstavničkog doma predvođenu demokratama kao “političke nasilnike” koji su počinili “prevaru”.

Odabrani komitet je vodio skoro godinu dana istragu o napadu na Kapitol.

Sjednica u utorak bila je usredsređena na tvit koji je Tramp poslao u ranim satima 19. decembra 2020, i buran šestočasovni sastanak u Bijeloj kući koji je prethodio toj objavi.

Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda koji je vodio saslušanje, rekao je da je sastanak opisan kao “neuravnotežen” i “ne normalan”.

Trampu su već rekli pomoćnici Bijele kuće i ličnosti iz njegovog predizbornog tima da bi trebalo da popusti Bajdenu, demokrati. Međutim, 18. decembra je poželio dobrodošlicu u Bijelu kuću nekim neformalnim savjetnicima koji su ga pozivali da nastavi sa svojim neosnovanim tvrdnjama o široko rasprostranjenoj prevari birača, navodi se.

Grupa – koja je uključivala njegovog ličnog advokata Rudija Đulijanija i njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina – ponudila je Trampu unaprijed napisanu izvršnu naredbu koja je trebalo da dozvoli zapljenu glasačkih mašina.

Sastanak su presreli saradnici, kao i tadašnji savjetnik Bijele kuće Pat Sipolone, koji je rekao komitetu da “nije srećan što vidi te ljude”.

“Mislim da niko od ovih ljudi predsjedniku nije davao dobar savjet”, dodao je on, u snimljenom svjedočenju izabranoj komisiji.

Uslijedila je višesatna rasprava, tokom koje je Sipolone rekao da je napadnut “verbalno”, ali je nastavio da “odbija”, pitajući grupu: “Gdje su dokazi?” Nisu ponudili nikakav dokaz, rekli su on i drugi saradnici komisiji.

Sastanak je završen poslije ponoći odbijenom idejom o oduzimanju glasačkih kutija.

Trampov tvit poslat u 01:42 po lokalnom vremenu poručio je pristalicama: “Statistički je nemoguće izgubiti izbore 2020. Veliki protest u D.C. 6. januara. Budite tamo, biće divlje”.

Raskin je tvrdio da je ova objava “naelektrisala i podstakla njegove pristalice”, koji su vjerovali u Trampove tvrdnje da su mu izbori ukradeni.

Panel kaže da je tvit bio poziv ekstremističkim grupama kao što su The Oath Keepers i Proud Boys da se pojave. Dva člana grupa čekaju suđenje po optužbama za pobunu u vezi sa nemirima na Kapitolu.

Neredi u zdanju Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa 6. januara 2021. okupilo u centru američke prijestonice na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa – koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i bježe.

Napad je počinjen poslije marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trampa uz, između ostalog, i povike: “Objesite Majka Pensa” – u trenucima dok je Pens (tadašnji potpredsjednik) predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bajdenova pobjeda.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjednika Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima, prenose Vijesti.

Idi na VRH
error: Content is protected !!