Abazović: Odlučiću da li će se o Temeljnom ugovoru glasati sjutra ili na nekoj elektronskoj sjednici

“Temeljni ugovor za građane Crne Gore nije najprioritetnija stvar, niti je najvažnije pitanje. Ako mislimo da Crnu Goru guramo ka Evropskoj uniji onda ne treba da je polarizujemo. Temeljni ugovor je jedna redovna aktivnost Vlade, koja će se sjutra naći na dnevnom redu”, rekao je Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da će se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sjutra naći na dnevnom redu Vlade Crne Gore.

“Temeljni ugovor za građane Crne Gore nije najprioritetnija stvar, niti je najvažnije pitanje. Ako mislimo da Crnu Goru guramo ka Evropskoj uniji onda ne treba da je polarizujemo. Temeljni ugovor je jedna redovna aktivnost Vlade, koja će se sjutra naći na dnevnom redu. Bila je danas na Komisiji za politički sistem i ne vidim nikakav problem da u jednoj demokratskoj atmosferi svi ministri iskažu šta misle o tom pitanju. Ponijećemo se odgovorno. Premijer će odlučiti da li će se glasati sjutra ili će eventualno, ukoliko bude odsustvo nekih ministara, to završiti na nekoj elektronskoj sjednici”, rekao je Abazović gostujući u Dnevniku RTCG.

Abazović je poručio da Temeljni ugovor nije nikakvo stvaranje države u državi.

“Temeljni ugovor je samo u Crnoj Gori tema. Odnosi vjerske zajednice i države postoje u svim drugim uređenim državama, da postoji kod nas sa drugim vjerskim zajednicama i da ćemo isto pravo dati svim vjerskim zajednicama koje su registrovane”, dodao je Abazović.

Abazović je ocijenio da Temeljni ugovor najviše komentarišu oni koji ga uopšte nijesu pročitali, prenose “Vijesti”.

“Zato su svi argumenti koji su se čuli, nerelevantni. Uvođenje vjeronauke – gdje to piše u Temeljnom ugovoru? Svaki član završava u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. Da bi ste uveli vjeronauku, morate da promijetine Zakon o obrazovanju. Kako može bilo koji ugovor da bude iznad zakona? Temeljni ugovor je apsolutno i potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom”, poručio je Abazović.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!