Tramp podigao svijet na noge: Lijek protiv korona virusa uskoro u slobodnoj prodaji

Klorokin, lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde naučnici, korona virus nestao kod zaraženih pacijenata

Donald Tramp (Foto: Printscreen)

Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli bi zaustaviti korona virus, objavili su naučnici iz Australije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je kako je omogućio da se taj lijek uskoro pojavi u slobodnoj prodaji. Naime, grupa infektologa sa Univerzteta Kvinslanda iz Brisbanea kažu da su dva lijeka koja već postoje pobijedila infekciju COVID-19.

Klorokin, lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde naučnici, korona virus nestao kod zaraženih pacijenata. 

Taj lijek najčešće se prodaje pod nazivom kaletra. Zaražene osobe ga uzimaju dva puta dnevno, a on redukuje nivo virusa koji cirkuliše tijelom. Ima ga na američkom, evropskom i australijskom tržištu, a “AbbVie”, kompanija koja ga proizvodi već je donirala pozamašan broj doza kineskim i američkim vlastima i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Klorokin, lijek protiv malarije, djeluje zapravo kao vakcina protiv te bolesti koju prenose komarci. On ne liječi bolest, već zaustavlja njen razvoj ako se uzme prije, za vrijeme ili nakon što neko posjeti rizična područja.

Profesor Dejvid Paterson (David), jedan od istraživača sa Univerziteta Kvinsland, nada se da će uspjeti da podstakne ljude u većem broju da se uključe u njihovo istraživanje do kraja mjeseca.

“Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu. Pacijenti nakon terapije više nisu imali korona virus u sebi”, rekao je Paterson.

Dodao je da je prvi talas pacijenata, koji je iz Kine, odlično reagovao na lijek protiv HIV-a i da žele da sprovedu veliko kliničko istraživanje širom Australije tokom kojeg bi uporedili kako djeluje jedan, kako drugi lijek, a kako djeluju u kombinaciji.

Tramp tvrdi, kako javlja CNN, da bi lijek naziva hidrokriklorokin mogao biti gotovo odmah dostupan za liječenje virusa COVID-19.

“Već neko vrijeme on se koristi tako da znamo da, ukoliko neće djelovati kako predviđamo, ipak neće nikoga ubiti. Moramo ukloniti svaku nepotrebnu prepreku. I to smo učinili. Imamo dobre rezultate.” 

Američki predsjednik je, prenosi “Avaz”, dodao i da se radi o uobičajenom lijeku koji će uskoro biti dostupan na recept za liječenje onih koji su zaraženi korona virusom.

“Ovaj lijek će sve promijeniti”, poručio je Tramp, koji je danas pozvao i Američku upravu za hranu i lijekove da pojednostavi svoje procese kako bi se ubrzao razvoj terapija usmjerenih na liječenje korona virusa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!