Drama u Crnom moru: Rusi napali Ukrajince koji su podigli zastavu na Zmijskom ostrvu!

Ruski raketni napad na nove stanovnike ostrva znatno je oštetio luku, rekao je portparol regionalne uprave Odese, Serhij Bratčuk. Dodao je da su još dvije ruske rakete pogodile i uništile dva skladišta žitarica u njegovoj regiji, gdje se nalazi 35 tona žitarica

Ukrajinske snage podigle su svoju nacionalnu zastavu na ponovno osvojenom crnomorskom ostrvu u četvrtak, u znak prkosa prema Moskvi, ali ruske snage konsoliduju osvajanja u istočnoj Ukrajini i ispituju odbranu potencijalnih novih meta.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da su ruski borbeni avioni tokom noći gađali ukrajinsko Zmijsko ostrvo u Crnom moru, kratko nakon što su ukrajinske snage tvrdile da su podigle svoju zastavu na ostrvu.

Andrij Jermak, voditelj Kancelarije ukrajinskog predsjednika, objavio je u četvrtak video – snimak na Telegramu na kojem trojica vojnika podižu veliku ukrajinsku zastavu na ostrvu s kojeg su se ruske snage povukle 30. juna.

Moskva je ubrzo odgovorila na podizanje ukrajinske zastave. Saopštili su da je jedan od njihovih borbenih aviona ubrzo nakon toga napao Zmijsko ostrvo i uništio dio ukrajinskog vojnog osoblja.

Malo ostrvo, koje se nalazi oko 140 km južno od ukrajinske luke Odese, strateški je važno. Rusija ga je napustila krajem juna u, kako je rekla, gestu dobre volje – pobjeda za Ukrajinu za koju se Kijev nadao da bi mogla olabaviti moskovsku blokadu ukrajinskih luka.

Kako prenosi “Jutarnji list”, Jermak je sugerisao da će se takav slijed ponoviti širom Ukrajine sljedećih mjeseci.

“Ukrajinska zastava je na Zmijskom ostvru. Pred nama je još mnogo takvih videa iz ukrajinskih gradova koji su trenutno pod privremenom okupacijom”, napisao je na Telegramu.

Ruski raketni napad na nove stanovnike ostrva znatno je oštetio luku, rekao je portparol regionalne uprave Odese, Serhij Bratčuk.

Dodao je da su još dvije ruske rakete pogodile i uništile dva skladišta žitarica u njegovoj regiji, gdje se nalazi 35 tona žitarica.

U Moskvi je rusko ministarstvo odbrane reklo da se nekoliko ukrajinskih vojnika iskrcalo na ostrvo prije zore i slikalo se sa zastavom.

“Avion ruskih vazdušnih snaga odmah je izveo napad visokopreciznim projektilima na Zmijsko ostrvo, u kojem je dio ukrajinskog vojnog osoblja uništen”, rekao je portoarol ministarstva Igor Konašenkov.

Zmijsko ostrvo postalo je simbol ukrajinskog otpora početkom rata, nakon što su tu smještene ukrajinske snage oštro uzvratile kada je zapovjednik ruskog broda zatražio njihovu predaju.

Foto: Printscreen/The Sun

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!