Austrijski parlament usvojio Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici

U Rezoluciji zastupnici podsjećaju na etnička čišćenja i genocid sprovedene 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini i ističu da je se taj zločin mora posmatrati kao upozorenje za budućnost

Austrijski parlament usvojio je jednoglasno Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici.

Inicijativa za usvajanjem Rezolucije potekla je od Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske partije (SPO) i NEOS-a, prenosi Tanjug.

Iako Slobodarska partija Austrije (FPO) nije učestvovala u podnošenju inicijative, ona je glasala za njeno usvajanje.

U Rezoluciji zastupnici podsjećaju na etnička čišćenja i genocid sprovedene 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini i ističu da je se taj zločin mora posmatrati kao upozorenje za budućnost.

Rezolucijom zastupnici pozivaju vladu da se i dalje angažiranje na očuvanje sjećanja na genocid, na primjer i u okviru Ujedinjenih nacija.

“Prošlost mora biti savladana i prevaziđena. Važno je sada održati politički dijalog u regiji kako bi se u budućnosti spriječila eskalacija”, istakla je Bettina Rausch (OVP).

Zastupnik SPO-a Harald Troch pozdravio je jasno izjašnjavanje parlamenta u osudi genocida u Srebrenici.

“Borba protiv rasizma i netolerancije nikada ne staje”, rekao je, prenosi Al Jazeera.

Zastupnica Zelenih Ewa Ernst-Dziedzic kazala je da je važno da je austrijski parlament raspravljao o genocidu nad 8.000 Bošnjaka i da ga je kao takvog okarakterisao.

Njena kolegica bosanskog porijekla, Bedrana Ribo, izrazila je nadu da će što više parlamenata u svijetu slijediti primjer austrijskog.

“Ratni zločinci današnjice moraju znati da će kad – tad dospjeti pred sud”, rekao je zastupnik NEOS-a Helmut Brandstetter.

Za zastupnika Roberta Laimera (SPO) je sjećanje na genocid i solidarnost sa žrtvama od velike važnosti kako bi se stvorila istorijska svijest u vezi takvih zločina.

U vezi sadržaja Rezolucije o Srebrenici vodila se teška borba između OVP-a i Zelenih, dvije stranke vladajuće koalicije.

Zeleni su željeli da podnesu tekst sa oštrom osudom genocida, ali je OVP, kako saznaje Tanjug, uspio da smanji tu oštrinu i izbori se za rezoluciju koja bi ukazivala na značaj sjećanja na zločin i njegove žrtve.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!