Abazović o Otvorenom Balkanu: Nema žurbe, ali svi prepoznajemo potrebu za regionalnom saradnjom

“Treba u jednoj vrlo otvorenoj komunikaciji donositi odluke u vezi toga. Nema nikakve specijalne žurbe, ali svi prepoznajemo potrebu da unaprijedimo regionalnu saradnju. Ne bih išao logikom da od toga treba praviti dodatnu temu, koja izaziva razdore. Stvari treba predstaviti onakvima kakve jesu. Osjeća se jedna energija da svi želimo da krenemo drugačije i naprijed”, poručio je Abazović

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Na pres konferenciji nakon sastanka Čadež je kazao da je današnji susret pokušaj da se reset odnosa svede na ono što je najvažnije, a to je privreda, dodajući da su Abazović i on razgovarali o “nekoliko biznis poduhvata, koji se odnose na infrastrukturu i turistički sektor.”

“Razgovarali smo i o uklanjanju biznis barijera… Vrlo smo zadovoljni i mislimo da ovakve stvari mogu da rezultiraju dobrim stvarima. Želja je da svi oni koji hoće da rade biznis nemaju restrikcije ni u jednoj, ni u drugoj državi. Mislim da ovakvi sastanci daju impuls drugačijoj perspektivi regiona. Spremni smo da radimo zajedno za dobrobiti svih građana regiona. Biznis zajednica je željna da se na ovaj način ukupni odnosi između Srbije i Crne Gore poboljšaju. Da ljudi rade, da imaju veću aktivu, da širimo istinski evropski duh…”, poručio je Čadež.

Sa sastanka (Foto: GOV.ME)

On je dodao da je “ovo zajednička kuća privrednika iz cijelog regiona”.

Čadež je poručio da su prije mjesec i po dana ugostili ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, te da su potom imali sastanke u Ohridu i da je nedavno u Crnoj Gori razgovarao sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Razgovarali smo o tome kako da ubrzamo promet roba i usluga, kako da napravimo zajedničke granične prelaze… Cilj je da se smanje troškovi onima koji posluju, koji žele da prave nove investicione projekte”, kazao je Čadež, pišu “Vijesti”.

Abazović je, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, kazao da je njegovo mišljenje “vrlo afirmativno”, te da se ta tema u Crnoj Gori nije tretirala na način na koji zaslužuje, “a razlozi za to su brojni”.

“Treba u jednoj vrlo otvorenoj komunikaciji donositi odluke u vezi toga. Nema nikakve specijalne žurbe, ali svi prepoznajemo potrebu da unaprijedimo regionalnu saradnju. Ne bih išao logikom da od toga treba praviti dodatnu temu, koja izaziva razdore. Stvari treba predstaviti onakvima kakve jesu. Osjeća se jedna energija da svi želimo da krenemo drugačije i naprijed”, poručio je Abazović.

On je kazao da ako “težimo da budemo dio EU, onda treba dati malo evropskog duha”.

“Treba da sarađujemo, razvijamo biznis, spajamo ljude, olakšavamo građanima servise… Vjerujem da region ide u tom smjeru. Da li Crna Gora tome može dati dodatno ubrzanje – lično mislim da može. Kočanica je mentalitet, što se često bojimo promjene, iako je to u mnogim slučajevima iracionalni strah. Lično mislim da treba da konačno izađemo iz te matrice”, kazao je Abazović na pres konferenciji nakon sastanka.

Čadež je poručio da treba “jasno da stavimo do znanja šta jeste a šta nije” Otvoreni Balkan, dodajući da “ovdje razgovaramo o tome da firma iz Podgorice, Cetinja, Budve, Kragujevca, Niša može da bude konkurentna u Bratislavi”…

“U ovom trenutku to ne možem zbog nekih stvari koje nemaju veze s politikom, nego su ekonomske. Crna Gora može da ima odlučujuću ulogu, da bude komponenta koja pomaže da sve inicijative koje dolaze budu usaglašene s evropskim standardima i da duh saradnje preuzme na sebe. Prve ideje o regionalnoj saradnji došle su iz Crne Gore. Vrijeme je da Crna Gora bude jedan od predvodnika ekonomske saradnje u regionu”, kazao je Čadež.

Glavna fotografija: Dritan Abazović i Marko Čadež (GOV.ME)

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!