Porfirije: U principu je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora; Abazović: Potpisivanje u Crnoj Gori

“Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša Crkva gdje god ima jurisdikciju poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je važno da odnos između Crkve i države bide regulisan ugovorom, kao što je to slučaj sa svim vjerskim zajednicama”, rekao je patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je da je postignuta načelna saglasnost o Temeljnom ugovoru između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije kazao da je imao radosnu priliku da se po treći put sretne s premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

“Kao i prethodnih puta, pored razgovora o opštim temama i nekim svakodnevnim, razgovarali smo naravno i o Temeljnom ugovoru. Polazeći od činjenice da je Crkva odvojena od države i da naša Crkva gdje god ima jurisdikciju poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je važno da odnos između Crkve i države bide regulisan ugovorom, kao što je to slučaj sa svim vjerskim zajednicama”, istakao je Porfirije nakon sastanka sa Abazovićem.

“Ugovor o kojem je riječ u Crnoj Gori počeo je da se radi od 2012. Bilo je zastoja i problema, u posljednjih godinu dana ušli smo u završnu fazu. Mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor, postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. S tim što, naravno, moraju da ispoštuju procedure i kad je riječ o državi i Vladi Crne Gore i kad je riječ o Crkvi. Tekst mora da prođe kroz Sinod, da bude prihvaćen, i onda ćemo pristupiti dogovoru u vezi datumom potpisivanja. To bi moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa države Crne Gore i naše Crkve. Naša Crkva nije očekivala, niti to tražila, niti smatra da treba ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore. Podrazumijeva se da Crkva ne može pristati i na to da ima bilo šta manje od bilo koga drugog. Ovaj ugovor nam obezbjeđuje takav status. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u izradi ugovora, i iz prethodne Vlade i svih prethodnih Vlada od 2012. Svako je ostavio svoj pečat. Zahvalan sam i premijeru Abazoviću i njegovim saradnicima iz Vlade, koji su učinili napor da dođemo do saglasnosti i, ako Bog da, potpišemo taj ugovor. Osjećam da sam ja, koji je najmanje doprinio, dobio tu radost i mogućnost da u ime naše Crkve budem jedan od potpisnika Temeljnog ugovora u Crnoj Gori”, rekao je Porfirije, pišu “Vijesti”.

Abazović je rekao da je sastanak bio vrlo konstruktivan.

“Razmijenili smo mišljenje, ne samo o temama koje su aktuelne. Svi treba da idemo s porukama mira, i to je put ka progresu cijele regije. Završili smo procedure na nivou radnih grupa u vezi Temeljnog ugovora, ići će se na Komisiju za politički sistem, a onda na Vladu. Očekujem da, ako sve prođe kako treba, uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta, na način da će se ukazati poštovanje prema SPC, ali i državi Crnoj Gori koja je sekularna. Potpisivanje će se obaviti u Crnoj Gori, nema presije”, rekao je Abazović.

On je kazao da želi da se ovo pitanje završi na najbolji način.

“Daćemo doprinos tome. Svako treba da radi svoj posao. U prethodnom periodu, zbog raznih razloga, bilo je primjera da se država miješa u ono što su pitanja crkvenih zajednica. Iskazujem zahvalnost patrijarhu, njegovim saradnicima. Ovo je nastavak posjete Srbiji, koji je jako plodonosan. Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, vrijeme je da probamo i to”, poručio je premijer Crne Gore.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!