Suspendovani hrvatski policajci koji su tukli migrante (VIDEO)

Za sada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su “postupali” u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme”, kazao je Milina

Direktor policije Hrvatske Nikola Milina u petak je informisao javnost da su trojica policajaca koji su učestvovala u snimljenom nasilju nad migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom udaljeni s dužnosti i da protiv njih slijedi disciplinski postupak.

Milina je kazao da je radna grupa, formirana nakon što je u medijima objavljen snimak na kojem maskirane osobe sa dijelovima policijske opreme tuku migrante, otkrila da se radi o službenicima interventne policije, prenosi Radiosarajevo.ba.

Njihovo ponašanje ocijenio je kao težu povredu službene dužnosti koja ozbiljno šteti ugledu policije.

“Za sada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su “postupali” u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme”, kazao je Milina.

“Naše je da ovo rasvijetlimo do kraja. Ne želimo da bilo koji pojedinačni slučaj utiču na pohvale koje hrvatska policija dobija u zaštiti vanjske granice EU, ali i drugim poslovima”, kazao je.

Ponovio je i da nema naredbi o nasilju i da kao glavni direktor lično najmanje tri puta sedmično načelnike policijskih uprava upozorava da nije dopuštena nikakva nezakonita upotreba sile, posebno prema ranjivim kategorijama, među kojima su i migranti.

Da su migrante tukli policajci ranije je potvrdio i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU-a, javila je Hina.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!