Radulović zatražio nove konsultacije o ambasadorima (VIDEO)

Đorđe Radulović je rekao da mu nije bilo jasno zašto pojedini kandidati za ambasadore nijesu dobili podršku Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore. “Predsjednik Đukanović je za dvoje od njih, koji su dobili pozitivno mišljenje Odbora je potpisao akreditive i oni će brzo biti poslati na radna mjesta”, rekao je Radulović

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović rekao je da je Vlada Crne Gore predložila 12 ambasadora, od čega je osam dobilo agremane. On je na sjednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose kazao da je ostalo još četiri, za koje se čeka finalna odluka. Radulović je rekao da je za sedam kandidata za ambasadora data saglasnost od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a za četvoro je – po posljednjem dogovoru iz maja – ostalo da se vidi kakva je odluka.

“Za neke od tih četiri, predsjednik je bio kategorično ne, ne iz razloga drugačijih pogleda na iste stvari i fakticitet crnogorske istorije, nego iz ličnih stavova koje se ne usaglašavaju sa njegovim. Jedini način kako ja to vidim jeste da se ponovo pokrene razgovor sa predsjednikom, od strane potpredsjednika Vlade Dritana Abazovica i mene, jer očito postoji želja za tim širim spoljnopolitičkim konsultacijama, koje bi uključivale tri predsjednika, i da razgovaramo na način taj što će naći rješenje”, rekao je ministar.

Đorđe Radulović (Foto: Printscreen)

Radulović je govorio na Odboru za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore, na kojem se razmatra “lnformacija o nastaloj situaciji u vezi sa kandidovanjem ambasadora Crne Gore i učincima kohabitacije”.

Ministar vanjskih poslova kazao je da se bez potpisa predsjednika ambasadori ne mogu slati.

“Ako vi imate u parlamentu neki predlog kako da se izađe iz ove slijepe ulice, ja sam to spreman da saslušam”, rekao je Radulović.

On je rekao da je tokom ove godine godine 18 od 37 šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava promijenjeno, što je oko 50 odsto.

Radulović je podvukao da u okolnostima, kada nema kohabitacije, imenovanje ambasadora traje oko šest mjeseci.

“Imamo kohabitaciju poslije 30 godina, koja ni u jednoj zemlji nije laka, a pogotovo ne u Crnoj Gori koja se prvi put srijeće sa kohabitacijom poslije tri decenije vladavine jedne koalicije”, kazao je Radulović.

On je rekao da nijesu naišli na odaziv njegovi pozivi na spoljno-političke konsultacije.

“Razlog je specifična politička situacija u zemlji”, kazao je Radulović i dodao da u Ustavu piše da predsjednik postavlja ambasadore.

“Nemoguće je po Ustavu zaobići instituciju Predsjednika”, naveo je Radulović i dodao da je dijalog sa predsjednikom Milom Đukanovićem održavan kako bi se “probila blokada”.

Miodrag Lekić (Foto: Printscreen)

Vlada je, kako ističe, utvrdila predloge za postavljenje za 12 ambasadora, a kako kaže Radulović, obavio je razgovore i sa predstavnicima parlamentarne većine.

Od 12 ambasadora, kako kaže, osam je dobilo agremane. Ostala su četiri za koje se čeka agreman.

„Za neke od tih četiri predsjednik je imao kategoričko „ne“, zbog ličnih nekih stavovao koji se ne usaglašavaju sa njegovim. Jedini način je, kako ja vidim, da se ponovo pokrene razgovor sa predsjednikom“; kazao je Radulović.

Rekao je i da mu nije bilo jasno zašto pojedini kandidati za ambasadore nijesu dobili podršku Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore.

“Predsjednik Đukanović je za dvoje od njih, koji su dobili pozitivno mišljenje Odbora je potpisao akreditive i oni će brzo biti poslati na radna mjesta”, rekao je Radulović.

“Za sve predloge i sugestije koje dolaze sa svih strana ja sam spreman da ih čujem, jer nama ambasadori trebaju”, naveo je Radulović.

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić kazao je da je nije bilo negiranja pojedinaca, odnosno kandidata za ambasadore, te da su pri glasanju za neke kandidate bili uzdržani, a ne protiv.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da predsjednik države ima legitimitet koji je dobio na izborima, te da će vlast morati da radi po “pravilima kohabitacije”.

Nikolić je ministru Raduloviću saopštio da su neki od predloženih ambasadora bili protagonist “srpskog sveta”.

“Vi kažete “srpski svet” je retrograde ideja i nije dobra Crnu Goru, pozdravljam. Prije toga nam predlažete za ambasadore protagoniste srpskog sveta”, kazao je Nikolić Raduloviću, na sjednici Odbora.

Šef diplomatije je pitao Nikolića zašto njemu spočitava “srpski svet”.

“Zašto meni spočivate “srpski svet” pitajte vašeg višedecenijskog potpredsjednika, koji je trenutno u Beogradu. Šta kaže o “srpskom svetu”, zašto meni spočivate. Pitajte njega on je bio alfa I omega DPS-a. Nisam vam ja adresa za to”, kazao je Radulović.

On je Nikoliću odgovorio da samo priča o istoriji, 1918.,1945. 1991. i “srpskom svetu”.

“Orvel, Borhes i eventualno Svetozar Marović, imam lake misli, mogu da pomognu kada je u pitanju “srpski svet”, kazao je Radulović, prenosi rtcg.me.

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!