Vuksanović Stanković: Nacrt Temeljnog ugovora suprotan Ustavu, osovina Vučić-Rama piše velikodržavne agende

”Koji su ciljevi posjete premijera Beogradu vidjećemo na osnovu njegovih radnih aktivnosti u susjednoj zemlji. Ono što očekujem jeste da se sa svim zemljama regiona uspostavi dobra regionalna saradnja, pa i sa Srbijom. Očekujem od premijera Abazovića da riješi pitanje maltretiranja poslanika na granici sa Srbijom, a naročito da se pozabavi time kada će Srbija u konačnom izručiti Crnoj Gori Svetozara Marovića”, rekla je Vuksanović Stanković

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković za portal Standard je kazala da od premijera Dritana Abazovića, između ostalog, očekuje da na dostojanstven način predstavlja Crnu Goru u toku posjete Beogradu, ali i da će se baviti važnim pitanjima, poput izručenja Svetozara Marovića.

Ona je, komentarisala objavljeni nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ističući da je suprotan Ustavu Crne Gore i da se njime, između ostalog, falsifikuje istorija. Vuksanović Stanković poručuje da se, umjesto na velikodržavne projekte Vučić-Rama, moramo fokusirati na dogovor oko deblokade pravosuđa i put u EU.

”Koji su ciljevi posjete premijera Beogradu vidjećemo na osnovu njegovih radnih aktivnosti u susjednoj zemlji. Ono što očekujem jeste da se sa svim zemljama regiona uspostavi dobra regionalna saradnja, pa i sa Srbijom. Očekujem od premijera Abazovića da riješi pitanje maltretiranja poslanika na granici sa Srbijom, a naročito da se pozabavi time kada će Srbija u konačnom izručiti Crnoj Gori Svetozara Marovića. Takođe, očekujem da se razgovara o važnim trgovinskim i privrednim olakšicama u saradnji ove dvije države. Naravno, u svim tim razgovorima i pregovorima očekujem od gospodina Abazovića da će na dostojanstven način predstavljati Crnu Goru sa pozicije premijera”, saopštila je Vuksanović Stanković.

Komentarišući nacrt Temeljnog ugovora sa SPC koji je Vlada juče objavila, poslanica Vuksanović Stanković ističe da je on u ovom obliku neprihvatljiv, jer je prije svega suprotan Ustavu Crne Gore.

”Potpisivanje ovakvog Temeljnog ugovora, značilo bi potpunu kapitulaciju Crne Gore. Ovo je klasično falsifikovanje istorije Crne Gore, krađa njenog identiteta i to je nešto što mi ne smijemo i nećemo dozvoliti. Ukoliko bi se potpisao ovakav nacrt ugovora, to bi automatski značilo da je vrijeme da premijer vrati mandat i da se ide na izbore. Tako bi građani ukazali povjerenje nekome za koga vjeruju da će Crnu Goru voditi ka Evropi, a ne nekome ko će je vraćati u srednji vijek. Mi smo sekularna država i ne možemo od Crne Gore praviti Teheran”, kazala je ona.

Dodaje da, kako na to obavezuje i Ustav, SDP se zalaže da se ugovori zaključe sa svim vjerskim zajednicama, pa i sa eparhijama SPC u Crnoj Gori, ali da taj ugovor mora biti usklađen sa Ustavom i nacionalnim interesima Crne Gore, te da drugo ne dolazi u obzir.

Na pitanje ko “gura” inicijativu Otvoreni Balkan u vrh agende, Vuksanović Stanković napominje da takva inicijativa najviše odgovara predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Albanije Ediju Rami.

”Smatram da, pored Berlinskog procesa i CEFTA, apsolutno nije potrebno pričati o Otvorenom Balkanu. OB zagovaraju oni koji žele da ostvare agendu ”srpskog sveta”, a ne evropsku agendu. Prema tome, smatramo da je pitanje Otvorenog Balkana neprihvatljivo za Crnu Goru i da bi je to vratilo unazad”, rekla je Vuksanović Stanković za Standard.

Poručuje da je Crnoj Gori mjesto u EU, pa shodno tome moramo pisati takvu agendu, koja zasigurno ne podrazumijeva ovu inicijativu.

”Želim da podsjetim javnost da Otvoreni Balkan najviše odgovara predsjedniku Srbije i premijeru Albanije. To je jedna osovina Vučić-Rama, koja ima za cilj kako ostvarenje ”srpskog sveta”, tako i, sa druge strane, velikoalbanske aspiracije. Tako da bih ja pitala i pripadnike srpske nacionalnosti, koji favorizuju ovakav politički projekat, da li su oni za ideju velike Albanije”, dodala je poslanica.

Govoreći o djelovanju 43. Vlade Crne Gore, Vuksanović Stanković podsjeća i da je u Sporazumu koji su potpisli svim politički subjekti koji čine ove Vladu jasno navedeno da se odluke koje se tiču ključnih državnih pitanja, među kojima su i ova poput OB, Temeljnog ugovora, popisa, moraju usaglašavati, a u krajnjem odluke na Vladi donositi kvalifikovanom većinom.

”Stoga, nekima može da se čini ovako ili onako, pa i samom premijeru, ali se ne može premijer pitati za sve, za važne odluke je potreban konsenzus. Ponavljam da je interes Crne Gore evropska agenda, a nikako Otvoreni Balkan, agenda “srpskog sveta” i ostali velikodržavni projekati, koji samo mogu da destabilizuju našu državu i vraćaju je unazad.

Kako kaže, ono što je vrlo važno, na šta svi moraju staviti fokus, jeste rješavanje problema u pravosuđu i deblokada puta u EU.

”Moramo svi da se dogovorimo oko izbora VDT, sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta, jer je to ono što očekuju naši evropski partneri. To je način da odblokiramo put EU integracija. To su pitanja na kojima treba da se temelji politika 43. Vlade Crne Gore, sva ostala koja su u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore su nešto čemu ćemo se snažno suprotstaviti”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Foto: Printscreen (MINA)

Idi na VRH
error: Content is protected !!