Abazović: DPS i SDP bili upoznati s tekstom Temeljnog ugovora, sjutra ću se sa zadovoljstvom vidjeti sa patrijarhom

“Sve vjerske zajednice imaće jednak tretman. Tu smo da svako otvoreno pitanje riješimo u skladu s Ustavom i zakonom. Predstavnici DPS i SDP bili upoznati s tekstom temeljnog ugovora i nisu imali primjedbe na normativni dio. Ukoliko žele da preduzmu nešto u skladu sa svojim ovlašćenjima – premijer nema ništa protiv. Mislim da je predloženi tekst u skladu s Ustavom i zakonima. Ova Vlada će to pitanje riješiti. Tu smo da vodimo evropsku i sekularnu državu”, rekao je Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je, odgovarajući na pitanje o Temeljnom ugovoru, kazao da je on premijer “koji vodi evropsku i sekularnu državu”.

“Sve vjerske zajednice imaće jednak tretman. Tu smo da svako otvoreno pitanje riješimo u skladu s Ustavom i zakonom. Predstavnici DPS i SDP bili upoznati s tekstom temeljnog ugovora i nisu imali primjedbe na normativni dio. Ukoliko žele da preduzmu nešto u skladu sa svojim ovlašćenjima – premijer nema ništa protiv. Mislim da je predloženi tekst u skladu s Ustavom i zakonima. Ova Vlada će to pitanje riješiti. Tu smo da vodimo evropsku i sekularnu državu”, rekao je Abazović, prenose “Vijesti”.

Premijer boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeri Republici Srbiji.

Abazovića je ispred palate Srbija dočekala predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Nakon svečanog dočeka uslijedio je zvanični sastanak, a potom izjave za medije.

Odgovarajući na pitanje o izručenju Svetozara Marovića, premijer je rekao da su i o tome razgovarali.

“Svako pitanje može da se riješi. Možda svako pitanje ne možemo da riješimo odmah i to je logično, a da li smo počeli da rješavamo i da li će se neke tačke riješitit uskoro, to je tačno… To pitanje (Marović) očekujem da se riješi, ali možda ne odmah. Nijesmo došli da vršimo pritisak na Vladu Srbije. Ovdje smo da rješavamo pitanja koja mogu da se riješe danas”, rekao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” čime je Marović zadužio Srbiji i zašto se ne ubrza njegovo izručenje, Brnabić je odgovorila:

“Abazović mi je skrenuo pažnju na to. Nadležni državni organi u Srbiji se bave tim pitanjem, dobićete uskoro odgovor”.

Premijer Crne Gore kazao je da ostaje poziv premijerki Srbije da, kada joj obaveze budu dozvolile, posjeti Crnu Goru.

Brnabić je kazala da je njen utisak da je Abazović izuzetno pragmatičan političar.

“I za sebe volim da mislim da sam pragmatična i da se vrlo dobro razumijemo. Ponudila sam svu našu pomoć da damo sve informacije o inicijativi Otvoreni Balkan. Iz našeg ugla, ne postoji nijedna loša stvar u inicijativi Otvoreni Balkan. Svaki dan imamo konkretne rezultate”.

Brnabić je kazala i da će u uzvratnu posjetu Crnoj Gori “čim prije”.

“Treba da se konsultujemo da li ima smisla da ja kao premijer u tehničkom mandatu idem u posjetu. Jedino pitanje je da li da čekamo novog premijera”, kazala je Brnabić.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je “agenda prilikom posjete Beogradu vrlo intenzivna”.

“Sjutra ću se vidjeti s patrijarhom (SPC), na jednom kratkom sastanku, sa zadovoljstvom. Cilje je da se vidimo sa što više ljudi”, rekao je Abazović.

Kabinet premijera juče je saopštio da su radne grupe usaglasile u načelu radnu verziju Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!