Svjedok: Tramp znao da su njegove pristalice naoružane, tražio da prisustvuje protestu kod Kapitola

“Ja sam aktuelni predsednik – odmah me vodite do Kapitola”, bile su Trampove reči koje je Hačinson citirila u svedočenju pred odborom koji istražuje okolnosti upada Trampovih pristalica u sedište američkog Kongresa

Bivši američki predsednik Donald Tramp besno je pokušao da zgrabi volan automobila Tajne službe kada mu je saopšteno da se neće pridružiti pristalicama koje su se uputile prema Kapitolu 6. Januara 2021, izjavila je Kesidi Hačinson pomoćnica bivšeg šefa Trampovog kabineta na pretresu u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Ja sam aktuelni predsednik – odmah me vodite do Kapitola”, bile su Trampove reči koje je Hačinson citirila u svedočenju pred odborom koji istražuje okolnosti upada Trampovih pristalica u sedište američkog Kongresa.

Ona je posvedočila da je Tramp, kada mu je u vozilu pod nazivom “Zver” saopšteno da neće ići prema Kapitolu, reagovao ljutito.

Ukazala je da je agent Tajne službe bio primoran da ga fizički spreči u pokušaju da, dok se smeštao na zadnje sedište, rukom za vrat zgrabi agenta Tajne službe Roberta Engela.

Tramp je slobodnu ruku iskoristio da se baci prema Bobiju Engelu”, rekla je Hačinson tokom pretresa.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži demantovao navode Hačinson da je pokušao da zgrabi upravljač vozila.

Hačinson, koja je bila angažovana kao pomoćnica šefa Trampovog kabineta Marka Medouza, rekla je da bivši predsednik nije brinuo zbog prisustva njegovih naoružanih pristalica na skupu, koji je prethodio nasilnom upadu u Kapitol 6. Januara 2021, bile naoružane – uključujući i automatske puške AR-15, izjavila je Kesidi Hačinson pomoćnica Marka Medouza bivšeg šefa Trampovog kabineta.

Umesto toga ljutio se zbog toga što je Tajna služba, zadužena za obezbeđivanje predsednika, naoružane ljude držala podalje od područja gde je Tramp držao vatreni govor u kom je ponovio lažne tvrdnje da je njegov poraz rezultat izborne prevare”, rekla je Hačinson pred odbor koji istražuje okolnosti upada Trampovih pristalica u sedište američkog Kongresa.

Sklonite detektore metala, nisu došli da me povrede”, citirala je Hačinson reči tadašnjeg predsednika.

Prethodno je, u svedočenju putem video linka, tokom poslednjeg pretresa protekle sedmice, Hačinson rekla da su Trampovi republikanski saveznici tražili pomilovanja od Bele kuće zbog umešanosti u pokušaje poništanjavanja ishoda predsedničkih izbora 2020.

U dosadašnjem procesu, između ostalog, moglo su se čuti dokumentovane tvrdnje o pritiscima Trampovih pristalica na izborne zvaničnike Džordžije i Arizone, kao i da su saradnici bivšeg američkog predsednika Trampu ukazivali da je poražen na izborima.

Takođe, obelodanjeno je i da su izborne neregularnosti bile minimalne i nedovoljne da bi bila poništena pobeda demokratskog kandidata Bajdena glasovima elektorskog koledža.

Tokom prethodnih dana pretresa rečeno je i da je Trampu predočeno da bi bilo nezakonito da tadašnji potpredsednik Majk Pens blokira Bajdenovu pobedu – što je bivši predsednik tražio od Pensa da učini.

Neredi u zdanju Kapitola, sedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa okupilo 6. Januara 2021. u centru američke prestonice na protestu tokom koga je bivši predsednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsedničke izbore obeležile nepravilnosti i krađa – koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tela – koji su bili primorani da se kriju i beže.

Napad je počinjen posle marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trampa uz, između ostalog, i povike: “Obesite Majka Pensa” – u trenucima dok je Pens predsedavao sednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bajdenova pobeda.

Pojedini su uz sebe imali improvizirana vešala – navodeći da su namenjena bivšem potpredsedniku.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobedu aktuelnog predsedenika Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobednika na predsedničkim izborima.

Izvor: Glas Amerike

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!