Razotkriveni detalji velike operacije: Kako tajna mreža komandosa i špijuna pomaže Ukrajincima

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru, 10. jedinica specijalnih trupa američke vojske, koja je prije rata obučavala ukrajinske komandose u bazi na zapadu zemlje, tiho je uspostavila ćeliju u Njemačkoj kako bi od tamo koordinirala vojnu pomoć ukrajinskim komandosima i drugim ukrajinskim trupama. Tu ćeliju danas čini 20 nacija

Ruske trupe nastavljaju sa svojim upornim planom da zauzmu istočnu Ukrajinu, a sposobnost Ukrajinaca da se odupru nemilosrdnom napadu zavisi više nego ikad o pomoći Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Među onima o čijoj pomoći najviše zavise je tajna mreža komandosa i špijuna koja im nabavlja oružje, obavještajne podatke i daje obuku, tvrde za New York Times američki i evropski visoki zvaničnici.

Veliki dio njihovog posla odvija se na teritoriji izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji. Iako su iz Bidenove administracije poručili da neće rasporediti američke trupe u Ukrajini, osoblje CIA-e je nastavilo tajno djelovati u zemlji, uglavnom u glavnom gradu Kijevu, usmjeravajući velik dio ogromne količine obavještajnih podataka prema ukrajinskim zvaničnicima, otkrivaju izvori za New York Times.

ĆELIJA U NJEMAČKOJ

Istovremeno, nekoliko desetina komandosa iz drugih zemalja članica NATO-a, uključujući Britaniju, Francusku, Kanadu i Litvaniju, takođe djeluje unutar Ukrajine. Tri američka visoka zvaničnika su za New York Times izjavili da, iako su Sjedinjene Države povukle svojih 150 vojnih instruktora i prije nego što je u februaru počeo rat, komandosi njihovih saveznika ostali su u zemlji, obučavajući i savjetujući ukrajinske trupe i osiguravajući puteve kojim iz inostranstva stiže oružje i drugi oblici pomoći.

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru, 10. jedinica specijalnih trupa američke vojske, koja je prije rata obučavala ukrajinske komandose u bazi na zapadu zemlje, tiho je uspostavila ćeliju u Njemačkoj kako bi od tamo koordinirala vojnu pomoć ukrajinskim komandosima i drugim ukrajinskim trupama. Tu ćeliju danas čini 20 nacija.

Sekretarka vojske Christine E. Wormuth dala je uvid u operaciju prošlog mjeseca, rekavši da je jedinica za specijalne operacije pomogla upravljati protokom oružja i opreme u Ukrajini.

“Ćelija, koja je napravljena po uzoru na strukturu korišćenu u Avganistanu, dio je šireg skupa operativnih i obavještajnih koordinacijskih ćelija koje vodi Evropsko zapovjedništvo Pentagona, s ciljem da se ubrza saveznička pomoć ukrajinskim trupama. U vazdušnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, na primjer, tim američkih zračnih snaga i nacionalne garde pod nazivom Sivi vuk pruža tehničku i taktičku podršku ukrajinskim vazdušnim snagama”, rekla je Christine E. Wormuth.

Američki komandosi, dakle, nisu na prvoj crti bojnog polja s ukrajinskim trupama, već ih savjetuju iz štaba iz drugih djelova zemlje ili putem šifrovanih komunikacija, tvrde američki i drugi zapadni zvaničnici, koji su govorili za New York Times, naravno pod uslovom da ostanu anonimni. Ali, napominju novinari New York Timesa, znakovi njihove obuke logističke i obavještajne podrške su i te kako opipljivi na bojnom polju.

Nekoliko ukrajinskih zapovjednika na nižim nivoima tako su nedavno izrazili zahvalnost Sjedinjenim Državama na obavještajnim podacima prikupljenim preko satelitskih snimaka, a koje mogu vidjeti na tabletima koje su dobili od saveznika. Tableti pokreću aplikaciju za mapiranje bojišta koju zatim Ukrajinci koriste za ciljanje i napad na ruske trupe.

Nadalje, na ulici u Bakhmutu, gradu u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, grupa ukrajinskih snaga za specijalne operacije imala je na opremi oznake američke zastave i bila je opremljena novim prenosnim projektilima zemlja-vazduh, kao i belgijskim i američkim jurišnim puškama.

“Neispričana priča rata jeste rijetko viđeno međunarodno partnerstvo specijalnih vojnih jedinica koje zajedno pomažu ukrajinskoj vojsci”, rekao je senatorima u aprilu general-pukovnik Jonathan P. Braga, zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije američke vojske.

I američki zastupnik Jason Crow, demokrata iz Colorada u Predstavničkim odborima za oružane snage i obavještajne službe, rekao je u jednom intervjuu da su se odnosi koje su ukrajinski komandosi razvili s američkim i drugim kolegama okom proteklih nekoliko godina pokazali neprocjenjivim u borbi protiv Rusije.

RUSI SVE ZNAJU

Premda Amerika službeno negira da ima svoje ljude na terenu, Rusi su vrlo dobro svjesni prisutnosti američkih obavještajaca.

Oficiri CIA-e koji djeluju u Ukrajini usredsredili su se na osiguravanje i usmjeravanje obavještajnih podataka vlade SAD-a prema Ukrajincima. Prema izvorima New York Timesa, većina njihovog posla odvija se upravo u Kijevu.

Ali, stručnost agencije ogleda se ponajprije u obučavanju za protivterorističke operacije, što nije ono što je u ovom trenutku Ukrajincima najpotrebnije, smatraju obavještajni zvaničnici.

“Ono što Ukrajincima trenutno treba je klasična vojna obuka za korišćenje raketne artiljerije i drugog sofisticiranog oružja”, rekao je Douglas H. Wise, bivši zamjenik direktora Odbrambene obavještajne agencije i penzionisani stariji oficir CIA-e.

“Govorimo o modernim borbama, tenk protiv tenka. Ne mogu zamisliti da CIA obučava ukrajinske momke kako, na primjer, koristiti bacač raketa HIMARS”, kazao je Wise.

Bidenova administracija je do sada poslala četiri mobilna raketna sistema u Ukrajinu i objavila je u četvrtak da su još četiri na putu. To je najnaprednije oružje koje su Sjedinjene Države do sada isporučile Ukrajini, a čije rakete imaju domet veći od 60 kilometara, što je više od svog oružja koje je Ukrajina dosad imala.

Zvaničnici Pentagona kažu da je prva grupa od 60 ukrajinskih vojnika obučena kako da koristi navedene sisteme, dok druga upravo prolazi obuku u Njemačkoj.

General Mark A. Milley, američki načelnik Združenog štaba, rekao je da Ukrajinci. koji su oduvijek koristili sisteme iz sovjetske ere, postepeno uče mehaniku američkog visokotehnološkog oružja.

“Nije dobro žuriti, pa bez potrebne obuke odmah koristi američko oružje na bojnom polju”, rekao je general Milley novinarima koji su s njim nedavno putovali u Sjedinjene Države nakon sastanaka sa evropskim vojnim komandantima u Francuskoj.

A nakon sastanka u Bruxellesu ovog mjeseca, general Milley i vojni čelnici iz gotovo 50 zemalja obećali su da će povećati dotoknapredne artiljerijei drugog oružja u Ukrajinu.

“Američkim vojnicima treba šest do osam sedmica da nauče kako da koriste sisteme, ali Ukrajinci imaju dvonedjeljni program ubrzane obuke”, dodao je Milley.

KAO U VIJETNAMU

Ali, neki vojni zvaničnici, koji su sarađivali s ukrajinskom vojskom, izrazili su za New York Times frustraciju Ukrajincima.

Na primjer, nisu zadovoljni postupanjem Ukrajinaca koji su se bavili evakuacijom vojnika ranjenih na prvim linijama bronta.

“SAD moraju pojačati obuku prve pomoći na prvoj liniji i više savjetovati Ukrajince kako da uspostave mrežu mobilnih bolnica za stabilizaciju i transport ranjenika”, vjeruju bivši zvaničnici.

“Oni gube 100 vojnika dnevno. To je za nas gotovo kao na vrhuncu Vijetnamskog rata, što je strašno. Zato gube mnogo iskusnih ljudi”. rekao je bivši zvaničnik Trumpove administracije.

Zelene beretke u Njemačkoj zato su nedavno započele medicinsku obuku za ukrajinske vojnike, koji su odvedeni iz zemlje radi podučavanja, otkrio je jedan američki vojni dužnosnik.

Od 2015. do početka ove godine, instruktori američkih specijalnih snaga i Nacionalne garde obučavali su više od 27.000 ukrajinskih vojnika u Centru za borbenu obuku Yavoriv u zapadnoj Ukrajini u blizini grada Lavova, rekli su dužnosnici Pentagona. Vojni savjetnici iz desetak savezničkih zemalja također su tijekom proteklih nekoliko godina uvježbavali tisuće ukrajinskog vojnog osoblja u Ukrajini.

Od 2014, kada je Rusija prvi put izvršila invaziju na dijelove zemlje, Ukrajina je proširila svoje male specijalne snage s jedne jedinice na tri brigade i pukovnije za obuku, rekao je Senatu u travnju general Richard D. Clarke, šef Zapovjedništva za specijalne operacije Pentagona.

Trenutačno najveći problem pri obučavanju ukrajinske vojske je to što prebrzo gube svoje najbolje uvježbane snage, tvrde za New York Times bivši američki zapovjednici koji su radili s Ukrajincima.

STRAH OD ESKALACIJE

Gore pomenuti bivši funkcioner Trumpove administracije rekao je da je Zapovjedništvo za specijalne operacije prije rata imalo male grupe američkih operatera koji su radili na terenu s ukrajinskim zapovjednicima.ž

“Ti američki timovi ponekad su nazivani Jedburgh, što je referenca na diverzantsku jednicu savezničkih snaga iz Drugog svjetskog rata”, rekao je.

Moderni timovi za specijalne operacije uglavnom su se usresredili na taktičku obuku malih jedinica, ali su takođe radili na uvježbavanju pri pružanju medicinske pomoći na bojištu, komunikacijskim tehnikama, izviđanju i drugim vještinama koje su bile potrebne ukrajinskima snagama.

Ti su napori, rekao je dužnosnik, “učinjeni prije ruske invazije, ali bi bili od veće pomoći da su nastavljeni i tokom rata”.

Imati američke vojne trenere na terenu sada možda nije vrijedno rizika, smatraju pak drugi anonimni zvaničnici, osobito ako bi to, kako kažu, “izazvalo eskalaciju sukoba od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Printscreen/US GEGE

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!