Putin suspendovao učešće Rusije u sporazumu o nuklearnom naoružanju

Tvrdi da Washington namjerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije. “U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju osigurati spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi”, rekao je Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija želi riješiti sukob u Ukrajini mirnim putem, ali da su joj zapadne zemlje pripremile “drugačiji scenario” iza leđa.

U svom prvom obraćanju ruskom parlamentu Dumi od početka invazije na Ukrajinu, Putin je takođe objavio i da obustavlja učestvovanje Rusije u Novom START-u, sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dvije strane.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o Novom START-u i da Washington zahtijeva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se “ponaša kako hoće”, prenosi agencija RIA Novosti.

Tvrdi da Washington namjerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije.

“U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju osigurati spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi”, rekao je Putin.

ZAPAD I KIJEV “KRIVI” ZA RAT

Govoreći o ratu u Ukrajini, Putin je za njegov početak optužio Zapad i Kijev.

“Činili smo sve što je bilo moguće da riješimo ovaj problem mirnim putem, pregovarajući o mirnom izlazu iz ovog teškog sukoba, ali iza naših leđa pripremao se sasvim drugačiji scenario”, rekao je Putin zastupnicima ruskog parlamenta, u prvom obraćanju od početka invazije na Ukrajinu.

Dodao je i da je Zapad “cinično prevario svoj narod”.

Putin je u obraćanju rekao i da je Rusija “uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu riješi mirnim sredstvima, ali da je zalaganje Zapada za mir bilo lažno”.

“Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavci oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, ta metoda obmane koristila se i ranije, “tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju…”.

Putin je naveo da je, prema podacima koje je dobila Rusija, u februaru prošle godine sve bilo spremno za, kako je rekao, “novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu”.

SAD TRAŽE “NEOGRANIČENU MOĆ”

Ruski predsjednik drži veliki govor u Dumi kako bi dao svoju analizu međunarodne situacije i procjenu onoga što naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Putin je okrivio Zapad za početak sukoba u Ukrajini, rekavši da zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, traže “neograničenu moć” u svjetskim poslovima.

Ocijenio je da su u vjekovima kolonijalizma zapadne zemlje navikle da im je sve dozvoljeno.

„U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbjednosnim garancijama NATO-u, ali smo odbijeni na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svjetlo za agresiju. Prijetnja je rasla svakim danom“, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija je bila iskreno otvorena za dijalog i predlagala je zapadnim partnerima da ta ideja bude razrađena.

“Oni (Zapad) su pokrenuli rat, a mi smo upotrijebili silu i koristimo je da ga zaustavimo“, istakao je.

Prema njegovim riječima, Rusija čvrsto brani ne samo svoje interese, već i svoju poziciju da u savremenom svijetu nema podjele na “civilizovane” i ostale zemlje.

“ZAPAD KORISTI UKRAJINU KAO POLIGON”

Prema njegovoj ocjeni, Zapad je spreman da upotrebi bilo koja sredstva za borbu protiv Rusije, uključujući, kako je naveo, “teroriste i neonaciste”, sve dok služe njegovim ciljevima.

Putin je ponovio tvrdnju da Rusija ne ratuje sa narodom Ukrajine i da je narod Ukrajine talac kijevskog režima i Zapada, koji je, prema riječima predsjednika Rusije, “faktički okupirao tu zemlju”.

“Zapad koristi Ukrajinu kao udarnu pesnicu protiv Rusije i kao poligon”, naveo je Putin.

Takođe je rekao da Moskva prkosi pokušajima Zapada da uništi rusku ekonomiju paketom sankcija bez presedana, dodavši da su milijarde dolara u pitanju za Zapad, ali da ruski tokovi prihoda nisu presušili.

UPOZORENJE ZAPADU

Naglasio je da je nemoguće pobijediti Rusiju na bojnom polju i ocijenio da Zapad ne krije svoj cilj – da nanese strateški poraz Rusiji.

“Šta to za nas znači? To znači da jednom zauvijek izađu na kraj sa nama”, rekao je Putin.

Ocijenio je da Zapad namjerava da lokalni sukob prenese u fazu globalne konfrontacije i dodao da će Moskva u skladu s tim reagovati, jer je, kako je naveo, u tom slučaju riječ o opastanku zemlje.

Putin je upozorio Zapad da ne pruža dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da će takva podrška izazvati vojni odgovor Moskve.

“Jednu okolnost svi moraju razumjeti… Što više dalekometnog oružja stigne u Ukrajinu sa Zapada, to ćemo više morati tjerati prijetnju s naših granica, to je prirodno”, rekao je.

Ruski predsjednik obećao je da će “sistematski” nastaviti s ofanzivom Moskve u Ukrajini.

Uz četiri ruske trobojne zastave s obje strane, Putin je poručio ruskoj političkoj i vojnoj eliti da će Moskva “pažljivo i dosljedno rješavati zadatke s kojima se suočavamo”.

Kako prenosi Al Jazeera, Putin govori o ratu i trenutnoj situaciji u Rusiji, kao i o ekonomskoj i socijalnoj politici. To je njegovo 18. predsjedničko obraćanje parlamentu.

Posljednje obraćanje održao je u aprilu 2021, te je ovo prvi takav govor nakon početka invazije na Ukrajinu. Prošle godine nije ga održao pozivajući se na “dinamiku događaja”.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!