Velika analiza zapadnih obavještajaca: Tri su moguća ishoda rata, nijedan ne ide u prilog Ukrajini

”Mislim da će uskoro doći do tačke u kojoj će ili jedna ili druga strana biti uspješna. Ili će Rusi stići do Slavjanska i Kramatorska, ili će ih Ukrajinci ovdje zaustaviti”, rekao je visoki zvaničnik NATO-a pod uslovom anonimnosti za CNN

Zapadni obavještajni i vojni zvaničnici smatraju da je rat u Ukrajini ušao u ključnu fazu koja bi mogla odrediti dugoročni ishod sukoba. Ukrajinska vojska trenutno koristi posljednje zalihe municije iz sovjetskih vremena dok nagovara zapadne zemlje da joj pošalju dodatno naoružanje.

S druge strane, Rusija nagomilava značajnu artiljerijsku prednost oko dva strateški važna grada u istočnoj Ukrajini, Kramatorska i Slavjanska. ”Mislim da će uskoro doći do tačke u kojoj će ili jedna ili druga strana biti uspješna. Ili će Rusi stići do Slavjanska i Kramatorska, ili će ih Ukrajinci ovdje zaustaviti”, rekao je visoki zvaničnik NATO-a pod uslovom anonimnosti za CNN.

Zapad mora odlučiti hoće li nastaviti da pruža podršku Ukrajini pod cijenu pada nacionalnih privreda i smanjivanja vlastitih zaliha oružja.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin predvodio je u utorak radnu grupu od gotovo 50 zemalja na temu krize. Tokom tog sastanka trebalo se odlučiti o održivosti pružanja podrške Ukrajini pod cijenu pada privrede i smanjivanja zaliha oružja zapadnih zemalja. Upoznat sa zapadnim obavještajnim izvorima, CNN je izvijestio da se očekuje da će SAD najaviti slanje paketa oružja i opreme u Ukrajinu.

Zapadni zvaničnici vjeruju da su u Ukrajini moguća tri scenarija. Prvi je da će Rusija nastaviti da dobija teritorije u dvije ključne istočne provincije.

U drugom scenariju borbene linije mogle bi se pretvoriti u zastoj koji će trajati mjesecima ili godinama. On bi mogao prouzrokovati velike žrtve s obje strane. Kriza će uzrokovati dugotrajniji rast cijena energenata i visoku inflaciju.

U trećem scenariju, za koji zvaničnici smatraju da je najmanje vjerovatan, Rusija bi mogla da redefiniše svoje ratne ciljeve, objavi da je postigla pobjedu i pokuša da iskonstruiše kraj borbi.

Zvaničnici se pribojavaju da će ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti teritoriju istočne Ukrajine za dalji prodor u zemlju. Bojazan je izrazio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je u utorak pokušao da nagovori Zapad da pošalje još oružja. ”Siguran sam da će, ako Ukrajina nije dovoljno jaka, (Rusija) ići dalje. Pokazali smo im svoju snagu i važno je da tu snagu s nama pokažu zapadni partneri.”

Iako američki zvaničnici tvrde da zapadno oružje redovno pristiže na prve crte borbe, sve je više lokalnih izvještaja o nestašici. Izvori su za CNN rekli da dio problema predstavlja prelazak boraca s postojećih sistema sovjetske municije na zapadne sisteme usklađene s NATO-om. Prema drugom izvoru, Ukrajina ne koristi nepoznate zapadne sisteme, na primjer, ukrajinske trupe radije koriste komercijalne dronove opremljene eksplozivima jer su jednostavniji za korišćenje. Za korišćenje raketnog sistema visoke mobilnosti, koji je Bidenova administracija najavila da će poslati Ukrajini, potreban je trening vojnika od minimalno tri sedmice. Paralelno, SAD je pozvala nacije sa starim zalihama sovjetskog oružja da ih pošalju u Ukrajinu kako bi vojnici bili odmah spremni.

Američki zvaničnici. su priznali da SAD nema jasnu sliku o tome kako se zapadno oružje koristi jednom kad pređe ukrajinsku granicu. Zbog toga su političke odluke o tome kako i čime opskrbiti Ukrajinu teške. Djelom je to zato što Ukrajina Zapadu ne govori sve, tvrde zvaničnici. A budući da se borbe odvijaju na tako malom području blizu ruske granice, zapadne obavještajne službe nemaju istu vidljivost kao drugdje.

Američki zvaničnici smatraju da je Rusija trenutno u povoljnijem položaju na istoku. Ali, kako rat iscrpljuje resurse, obje strane suočavaju se s nedostatkom ljudstva. Rusija šalje u borbu na brzinu obučene dobrovoljce i pitanje je koliko su oni spremni za borbu, rekao je zvaničnik NATO-a.

Rusija je izgubila čak trećinu svojih kopnenih snaga, ali boriće se za bilo kakav ozbiljan dobitak bez potpune mobilizacije, što je opasan politički potez, smatraju obavještajni zvaničnici.

Borbe su sada usredsređene na dva bratska grada na suprotnim stranama rijeke Sjeverodoneck i Lisičansk. Ukrajinski borci gotovo su potpuno opkoljeni kod Sjeverodonjecka. Smatra se da će Ukrajinci uspjeti da se odbrane kod Lisičanska, koji se nalazi na visokom terenu. Zabrinjavajući znakovi već postoje jer Rusi pokušavaju da prekinu opozicione linije napredujući s jugoistoka. ”Na mnogo načina odlučuje se o sudbini našeg Donbasa, oko ova dva grada”, rekao je Zelenski.

NATO-ovi zvaničnici rekli su da nema nikakvih naznaka da je Putin smanjio svoje težnje i ciljeve u Ukrajini. ”Putin i dalje vjeruje da će na kraju biti uspješan i da će ili fizički kontrolisati ili dobiti oblik političke kontrole nad Ukrajinom u značajnom dijelu, idealno u cjelosti”, rekao je jedan od njih za CNN.

Izvor: „Jutarnji list“

Foto: Printscreen/RSE

Idi na VRH
error: Content is protected !!