Zajednički pres Zelenskog, Abazovića i Rame: Podrška Ukrajini da dobije status kandidata za članstvo u EU

“Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete dio evropske familije”, poručio je Abazović

Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija podržale su inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

To je saopšteno na zajedničkoj pres konferenciji predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, premijera Crne Gore Dritana Abazovića i predsjednika Vlade Albanije Edija Rame, pišu “Vijesti”.

Zelenski je, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, rekao da je svjestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da “gdje ima volje, ima i načina”.

“Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima”, kazao je Zelenski.

On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO-a, jer je pitanje bezbjednosti prioritet, i da bi Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, pitanje bezbjednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.

Abazović je rekao da je posjeta Kijevu moralna i politička obaveza i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji “čini čuda”.

“Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete dio evropske familije”, poručio je Abazović.

On je kazao da je najbitnije da rat stane, kako bi se spriječila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

“Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa”, poručio je premijer.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!