Njemačka odobrila ponovnu misiju Bundeswehra u BiH: “Postoje unutarpolitičke napetosti u ovoj zemlji”

Spoljnopolitički portparol zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Juergen Hardt je istovremeno kritikovao vladu zbog ograničenja broja vojnika na 50. “Radi se o propuštenoj prilici da se u ovom važnom trenutku strateški važnoj regiji zapadnog Balkana pošalje jaki, a ne samo simbolični signal”, saopštio je Hardt

Njemačka vlada odobrila je u srijedu ponovno učestvovanje vojnika Bundeswehra u misiji Europske unije Eufor Althea u Bosni i Hercegovini, a kao razlog su navedene unutarpolitičke napetosti u ovoj zemlji.

“Njemačka želi Bosni i Hercegovini da pomogne na putu prema Evropi”, rekao je portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Kao razlog povratka vojnika Bundeswehra u Bosnu i Hercegovinu, koji su posljednji put tamo boravili u sklopu misije 2012, portparol vlade je naveo “trajne unutarpolitičke napetosti” u zemlji.

Hebestreit je izjavio da bi Bundestag, koji mora odobriti ovu misiju, još prije ljetne pauze mogao glasati o tom predlogu vlade.

Broj vojnika je za sada ograničen na najviše 50, piše “Jutarnji list”.

Misiju osim vladinih stranaka, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP) podržava i demokršćanska opozicija.

Spoljnopolitički portparol zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Juergen Hardt je istovremeno kritikovao vladu zbog ograničenja broja vojnika na 50.

“Radi se o propuštenoj prilici da se u ovom važnom trenutku strateški važnoj regiji zapadnog Balkana pošalje jaki, a ne samo simbolični signal”, saopštio je Hardt.

Foto: Vojnici Bundeswehra (Printscreen/WELT Documentary)

Idi na VRH
error: Content is protected !!