Tuzlanka Alma Zadić zastupnica u austrijskom parlamentu: Borićemo se protiv diskriminacije

“Austrija se trenutno nalazi na jednoj raskrsnici – strah od izbjeglica i migranata se širi, a to desne partije u Austriji, kao što su FPÖ ili ÖVP, koriste kako bi ubrali jeftine političke poene. Ako Austrija nastavi ovim putem, biće potrebno da se kao društvo borimo protiv diskriminacije. To je bio i razlog zašto sam odlučila da napustim međunarodnu advokatsku kancelariju i krenula u politiku”, rekla je ranije Zadić

Foto: Facebook

Tridesettrogodišnja Tuzlanka Alma Zadić prva je Bosanka koja se izborila za zastupničko mjesto u austrijskom parlamentu.

Kako pišu austrijski mediji, ona je sakupila dovoljan broj glasova za zastupničko mjesto, a nalazi se na listi političara Peter Pilza, jednog od osnivača austrijske stranke Zeleni, koji je u međuvremenu napustio tu partiju.

Zadić je advokatica, a u timu Petera Pilza zadužena je za pitanja integracija i zalaže se za formiranje posebnog ministarstva za pitanja integracija, što bi značajno doprinijelo otklanjanju mnogih anomalija i poteškoća u tim oblastima, piše slobodna-bosna.ba.

“Austrija se trenutno nalazi na jednoj raskrsnici – strah od izbjeglica i migranata se širi, a to desne partije u Austriji, kao što su FPÖ ili ÖVP, koriste kako bi ubrali jeftine političke poene. Ako Austrija nastavi ovim putem, biće potrebno da se kao društvo borimo protiv diskriminacije. To je bio i razlog zašto sam odlučila da napustim međunarodnu advokatsku kancelariju i krenula u politiku. S obzirom na to da se parlament bavi postojećim, kao i novim zakonima, smatram da će moje iskustvo kao advokata umnogome doprinijeti parlamentu”, kazala je ranije Alma Zadić, koja je sa deset godina došla u Beč. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!